Hirdessen itt

Fordulat, mégsem ölik meg az óceánt átszelő galambot


Hamis volt az állítólag Amerikából Ausztráliába repült versenygalamb szalagja, melynek alapján az állatot a helyi hatóság veszélyforrásnak ítélte.


Mint arról korábban mi is beszámoltunk, halálra ítéltek Ausztráliában egy versenygalambot, amely az Egyesült Államokból érkezett, 13 ezer kilométert megtéve szelte át a Csendes-óceánt. A galamb december 26-án bukkant fel a Melbourne-ben élő Kevin Celli-Bird udvarán.

Az ausztrál hatóságok csütörtökön veszélyesnek ítélték az állatott, mert fenyegetést jelent az élelmiszer-biztonságra és a helyi fajokra, ezért azt tervezték, hogy elpusztítják.

Pénteken azonban az oklahomai székhelyű American Racing Pigeon Union versenygalamb-egyesület képviselője, Deone Roberts azt közölte, hogy a szalag hamis: a fotókon ugyanis nem az a kék galamb szerepel, amely a számhoz tartozik.

„Az ausztrál szalag hamisítvány, az állat egyértelműen nem az Egyesült Államokból származik. Nem szükséges megölni” – mondta Roberts. Hozzátette, hogy egyre gyakoribb a madarak azonosító szalagjainak hamisítása.

„A műkedvelő galambászok így megvásárolják a madarakat” – magyarázta.

A galambversenyek újabban egyre népszerűbbek, néhány galamb hatalmas összegekért kelt el. Eddig a legtöbbet, 1,6 millió eurót (575 millió forint) egy kínai licitáló fizetett novemberben egy belga versenygalambért.

A megválasztott amerikai elnök után Joe-nak nevezett melbourne-i galambról Michael McCormack ausztrál miniszterelnök újságíróknak azt mondta, nem kívánja a madár halálát, de ha Amerikából érkezett, nem lesz neki kegyelem.

Kevin Celli-Bird melbourne-i lakost, aki kertjében az állatot megtalálta, meglepték a fejlemények, és kérte, hogy ne pusztítsák el Joe-t.

Ő lépett kapcsolatba az amerikai galambászokkal, hogy a szalagon talált szám alapján keressék meg az állat tulajdonosát. A szalagokon szám és egy szimbólum is volt, ám Celli-Bird azt mondta, nem emlékszik az ábrára, és nem tudja megnézni, mert a madár már jobb állapotban van és nem tudja befogni.

A számhoz tartozó valódi galamb egy október 29-én kezdődött oregoni versenyen tűnt el. Elképzelhető, hogy átkelt a Csendes-óceánon egy hajó fedélzetén, van ilyen, de a képen nem ez a madár szerepel – közölte a versenyért felelős Lucas Cramer.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések