A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csalók árulják a vakcinákat, ne dőlj be nekik!


Az Operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondták, a kifejlesztett vakcinák hatékonyak az új mutáns vírus ellen is.


1358 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 345 710 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 95 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 948 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 215 453 fő, az aktív fertőzöttek száma 119 309 főre csökkent. 4870 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 339-en vannak lélegeztetőgépen. Kedd estig összesen már 86 929 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók.

Kedden újabb vakcinaszállítmányok érkeztek, amelyek összesen közel 51 ezer ember oltását teszik lehetővé, így folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Közel 7 ezer oltást adtak be az idősotthonokban

György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkár közölte, hogy a múlt héten megtörtén a négy legnagyobb idősotthonok oltása majd a hétvégén további oltások. Vasárnapig közel 7 ezer oltás adtak be az idősotthonokban.

A Moderna vakcinájával is oltanak

A rendelkezésre álló vakcinákat 19 intézményben és minden megyében, ahol működik olyan idősotthon, aminek férőhelye 150 és 400 fő közötti, ott oltani fognak. 996 dolgozó és ennél is több ott lakó fogja megkapni a Moderna vakcináját. Több mint 1036 idősotthon van, így az oltás a terv szerint halad – tette hozzá az államtitkár.

Orvosi vizsgálat előzi meg az vakcinák beadását

György István elmondta, hogy az idősotthoni oltásokat megelőzően is orvosi vizsgálaton esnek át a személyek. Jelezte, hogy eddig a csoportos tesztelések tekintetében több mint, félmillió tesztet végeztek el. Kitért arra is , hogy megkezdődik a szociális dolgozók ingyenes tesztelése is. A vizsgálatok célja a járvány terjedésének további lassítása. Több mint 120 helyen történnek a tesztelések.

Bűnözők is árulhatnak vakcinákat

Dr. Csákó Ibolya rendőr alezredes felhívta a figyelmet, hogy senki ne dőljön be a megtévesztő vakcina hirdetéseknek. Az alezredes hozzátette, külföldi kollégák felhívták a figyelmet arra, hogy a csalók nem csak a vakcinákat próbálják árusítani, hanem a vakcinát tároló berendezéseket is.

A vakcina interneten nem elérhető

Figyeljünk a hamis, hamisított szérumokra. A rendőrség folyamatosan figyeli az internetes hirdetéseket. Ezidáig nem tapasztaltak ilyen hirdetéseket. A vakcina interneten nem elérhető, csak a kormány által kijelölt oltópontokon lehet megkapni.

184 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök

Kiss Róbert alezredes közölte, hogy 184 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabályok megszegése miatt. Hozzátette : ezidáig 702 rendőri intézkedés történt eddig vendéglátóhelyek és üzletek szabályszegése miatt.

Az elhunytak 3 százalékának nem volt alapbetegsége

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy bár a számok javuló tendenciát mutatnak, de szabályok lazításra ez nem ad okot. Az összes elhunyt tekintetében, mindössze 3 százalék az, akinek semmilyen alap betegséget nem tudtak regisztrálni. Náluk kizárólag a koronavírus okozta a halált – jelentette ki a szakember.

Folyamatos a védőoltások beadása

Minden csoport védőoltását tervezzük, egy megadott oltási protokoll keretében adott tájékoztatást Müller Cecília. Hozzátette: Csak a beérkező vakcinák mennyisége szab határt. Kiemelte, hogy kedd estig minden vakcinát eloltottak, csak a Moderna vakcinájából maradt, amellyel folytatják az oltásokat.

Hétfőn már a második vakcinát adják be

Január 18-án már lesznek olyanok akik a második oltást fogják megkapni hiszen eltelik a 21 nap a két oltás között – hívta fel a figyelmet a főorvos. Müller Cecília biztatott mindenkit, hogy regisztráljon az oltásra.

Jelen van a mutáns vírus az országban

Három beteg mintájában azonosították a mutáns vírust számolt be a szakember. Nyilvánvaló volt, hogy Magyarországot sem kerülheti el ez a vírusvariáns. Rendkívül gyors terjedésre képes a Nagy-Britanniából indult vírus, többszöröse 50 -70 százalékkal az új koronavíruséhoz.

A mutáns vírus ellen is védenek a vakcinák
A vírus nagyon változékony, de vakcinagyártók állítják, hogy a kifejlesztett vakcinák hatékonyak az új mutáns vírus ellen is – jelentette ki Müller Cecília.

Mindenkire vonatkoznak a szabályok

Újságírói kérdésre elmondta a tisztifőorvos,hogy azoknak is be kell tartaniuk a szabályokat, akik megkapták az oltást.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések