A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Baranyi kerületében hatszorosára nő a parkolási díj 2021-ben


Az ellenzéki Baranyi Krisztina, Ferencváros vezetője 2019 őszén kilencmilliárdos plusszal vette át a kerületet elődjétől, a fideszes Bácskai Jánostól.


A milliárdokat valószínűleg Baranyi és a testülete már rég elköltötte, hiszen mostanában hárommilliárd forintos hiányra panaszkodik a testületi üléseken.

A költségvetési lyukakat pedig a baloldalon szokásos áremelésekkel, adóemelésekkel kívánja betömködni.

Bácskai János Facebook-posztja szerint a IX. kerület önkormányzat stabil pénzügyi helyzettel rendelkezett 2019 októberében, amikor átadták Baranyiéknak. Az új testület 8,9 milliárd forint pénzkészlettel gazdálkodhatott, amelynek a fele már folyamatban lévő beszerzések finanszírozását szolgálta, a másik fele viszont szabadon felhasználható. A költségvetés tartaléka 300 millió forint volt.

Az állítólagos hiány okai egyenlőre még homályosak, lévén a kerület vezetése a kampányban elpuffogtatott ígéretek sokaságából egyelőre semmit sem valósított meg.

Például a bérlakásprogram még napirendre se kerülhetett, mert az “összefogás pártjai” annyira nem értenek egyet a lényeges kérdésekben. A parkok sincsenek karbantartva, az utcák pedig koszosabbak, mint a választások előtt, és egyetlen felújítás vagy középületi akadálymentesítés sem kezdődött el.

Baranyi hirdette, hogy a parkolási rendszert is modernizálja fogja, átláthatóbbá és gazdaságosabbá teszi.

Ezt a tervét azzal a remek húzással kezdte el megvalósítani, hogy az éves, kedvezményes, parkolási lakossági hozzájárulás díját hatszorosára, 2000 forintról 12000 forintra emelte 2021 januárjától.


Ilyen mértékű és drasztikus áremelésre 2010 óta nem került sor egyetlen fővárosi kerületben sem. Nem ez lesz az egyetlen kellemetlen meglepetés az itt élőknek; a kerületi vállalkozásokat az építmény- és telekadó megemelésével fogja a válság sikeres kezeléséhez “hozzásegíteni” a Baranyi Krisztina által vezetett önkormányzat.

A kiszivárgott információk szerint úgy számolható, hogy a helyi cégek összesen 210 millió forint plusz adó befizetésével fognak hozzájárulni Baranyi Krisztina költekezéséhez egy olyan időszakban, amikor a vírus okozta gazdasági leállás már így is sok vállalkozót hozott nehéz helyzetbe.

Természetesen akadnak más érdekes, pénzügyi elvonások is, amikre a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, 2020. október 8-án, egy testületi ülésen került sor, amikor diszkréten átírtak sorokat a hatályos költségvetésben.

Indoklást egyelőre még nem találtunk arra, hogy miért emelték meg a 2020-as költségvetésben a Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. (röviden FEV) parkolással kapcsolatos dologi kiadásokra vonatkozó összegét 764 millióról először 978 millióra, majd ettől az évtől ezt az összeget miért tervezik 1 milliárd 237 millió forintra növelni.

Maga a polgármesteri hivatal egyéb működési kiadásokra is 100 millióval fog többet költeni.

A vagyonkezelő működésére szembeötlően nagy pénzt különítettek el, az eddigi 448 millió helyett majd 742 millió fog a cég számláján landolni. A már előbb említett parkolási “bevételnövelés” fényében ez a döntés teljesen észszerűtlennek, logikátlannak tűnik. Ahogy az is, hogy a képviselők és a választott tisztségviselők dologi kiadásainak és egyéb folyó kiadásainak együttes összege 32 millióról 199 millióra növekedett már a 2020-as évben is. Az utóbbi, érdekes adathoz képest már-már mérsékeltnek tűnő emelkedést mutat, hogy a képviselőknek járó személyi juttatások összege 99 millióról először 129 millióra emelkedett, majd Baranyiék toldottak rajta még egyet, így a végösszeg jelen pillanatban 138 millió.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések