A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az EU új választások kiírását sürgeti Venezuelában


Az Európai Unió új választások kiírását sürgeti Venezuelában a tavaly december 6-i helyett, amelyet a Nicolás Maduro vezette erők nyertek meg hivatalosan, ugyanakkor Juan Guaidót, az ellenzék vezetőjét nem nevezi a dél-amerikai ország ideiglenes elnökének.

A 27 uniós tagállam külügyminiszerei hétfői brüsszeli tanácskozásukon elfogadott nyilatkozatukban nyomatékosítottak: az EU nem ismeri el a decemberi választásokat hitelesnek, átláthatónak, és így azok eredménye nem tekinthető a venezuelai nép demokratikus akaratának. Felhívták a figyelmet arra, hogy a jelenlegi politikai zsákutca megszüntetése csakis demokratikus választások útján érhető el, és a politikai jogok garantálására szólítottak fel, az olyan "fontos szereplők és kiemelt partnerek számára," mint Juan Guaidó, az ellenzék vezetője.

A külügyminiszterek hozzátették, hogy EU készen áll a demokratikus átmenet támogatására az országban, ugyanakkor további szankciók bevezetésére figyelmeztettek, amennyiben a venezuelai vezetés "folytatja a demokrácia aláásását és az emberi jogok súlyos megsértését". A képviselők a politikai foglyok feltétel nélküli és azonnali szabadon bocsátását is sürgették.

Az Európai Parlament képviselői múlt csütörtökön elfogadott állásfoglalásukban felszólították az Európai Uniót, hogy ismerje el Juan Guaidót, a nemzetgyűlés 2015-ben megválasztott elnökét Venezuela legitim ideiglenes elnökeként.

A december 6-án tartott venezuelai parlamenti választásokon elsöprő győzelmet jelentett be Nicolás Maduro elnök szocialista pártja.

Az ellenzék bojkottálta a választást, arra hivatkozva, hogy nincsenek meg a feltételei a tisztességes és szabad szavazásnak.

Juan Guaidót az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbeli ország elismerte ideiglenes államfőként mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések