A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Amíg nincs nyájimmunitás, nincs olimpia


Újabb szöget ütöttek a 2020-ról idei évre elhalasztott tokiói olimpia koporsójába, ugyanis Japán azt tervezi, hogy amíg nem érik el vakcináció útján a szükséges tömeges immunitást, addig nem rendezik meg az eseményt.


A Reuters értesülései szerint Japán miniszterelnöke, Josihide Szuga 2021 év közepéig elegendő mennyiségű koronavírus elleni védőoltást szerzett be az állampolgároknak, így hamarosan megkezdődhet a masszív vakcinációs program a szigetországban.

A brit Airfinity kutatócég alapítója, Rasmus Bech Hansen a hírügynökségnek adott interjúban elmondta, Japánban eléggé későn kaptak észbe a döntéshozók, ezért szinte biztosra vehető, hogy idén még nem tudják befejezni a lakosság átoltását.

“Rengeteg tényezőtől függ, hogy hány adag vakcinát lehet beszerezni, jelenleg a Pfizer készítményéből például óriási a hiány, így nehéz feladatuk lesz, ha még csak most kezdtek el keresgélni oltóanyagok után.”

Hansen úgy gondolja, Japán a 75 százalékos átoltottsági szintet a jelenlegi tempó mellett október végére érheti el, ami kérdésessé teheti az olimpiai játékok megrendezését, hiszen azt éppen nyáron szeretnék lebonyolítani.

Hiába foglaltak le maguknak összesen 314 millió Pfizer-, Moderna- és AstraZeneca-vakcinát, a gyártási folyamatok belassulása, illetve a disztribúció akadozása következtében csak mérsékelt ütemben történhet meg a lakosság széles körű beoltása.

Taro Kono, Japán vakcinákért felelős kormánybiztosa múlt héten elmondta, az első védőoltásokat februárban adhatják be 10 ezer egészségügyi dolgozónak, ezáltal júniusra az összes orvos és ápoló részesülhet a vakcinában. A Pfizer miatt Japán programja egyébként is ingatag lábakon áll, hiszen a biotechnológiai vállalat korábban megerősítette, korlátozott mennyiségben tudnak csak gyártani oltóanyagokat bizonyos országok számára.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések