A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Helsinki Bizottság szerint továbbra is illegálisan kényszerítik vissza Szerbiába a migránsokat


Az NGO szerint Magyarország folytatja a migránsok deportálását, és ezt az EU-s határőrsége tétlenül nézi – adta hírül szerdán a szélsőliberális Reuters.


A Soros által finanszírozott Magyar Helsinki Bizottság nevű NGO szervezet szerint Magyarország az Európai Unió Bíróságának decemberi ítéletét figyelmen kívül hagyva továbbra is folytatja a Szerbia felől érvényes papírok nélkül érkező migránsok visszakényszerítésének illegális gyakorlatát – számolt be róla a “független” Reuters hírügynökség.

„A Magyar Helsinki Bizottság 2016 nyara óta dokumentálja a visszakényszerítések okozta jogsértéseket. A kezdetek óta számos alkalommal felhívtuk a kormány, a rendőrség, valamint az ombudsman figyelmét arra, hogy ezek a visszakényszerítések Magyarország nemzetközi kötelezettségeibe ütköznek. Számos esetben rendkívül súlyos bántalmazásokról számoltak be az áldozatok. A Magyar Helsinki Bizottság jelenleg is több ilyen ügyben képviseli az áldozatokat a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt. Az Európai Unió Bírósága döntését követően a kormány köteles az uniós jognak megfelelő módosítási javaslatokat benyújtani az Országgyűlésnek. Addig is, ameddig erre várunk, a hazai hatóságoknak tartózkodniuk kell a további visszakényszerítésektől” – értékelte még decemberben az Európai Bíróság döntését Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

A Reuters rendőrségi adatokra hivatkozva beszámolt arról, hogy a bírósági ítélet kihirdetése óta a magyar hatóságok 2346 személyt „kísértek vissza” a határ szerbiai oldalára. A Reuters megkérdezett egy általa meg nem nevezett „kormányszóvivőt” is, aki elmondta, hogy az Európai Bíróság döntése már decemberben is „okafogyott” volt, mert a tranzitzónákat már korábban bezárták. A Reutersnek nyilatkozó kormányzati tisztviselő megerősítette azonban, hogy hazánk továbbra is fenntartja a szigorú határvédelmi intézkedéseket.

A civil szervezet visszakényszerítésekkel kapcsolatos állításait a kormányszóvivő nem kívánta kommentálni a hírügynökségnek, ugyanakkor kijelentette:
„A kormány továbbra is megvédi Magyarország és Európa határait, és mindent megtesznek azért, hogy meggátolják a nemzetközi migránsútvonalak létrejöttét”.


A Helsinki Bizottság január 8-iki jelentésére hivatkozik szerdai cikkében a francia Libération lap is a Frontex ellen indított OLAF vizsgálat kapcsán. Az Európai Csalás Elleni Hivatal ugyanis vizsgálatot indított az európai határőrök illegális gyakorlata ellen. Ennek során a Magyar Helsinki Bizottság hivatkozott dokumentuma rámutatott számos esetre, amikor a magyar határőrök problematikus körülmények közt küldték vissza a migránsokat, amire a Frontex nem reagált. A Frontex emberi jogi tanácsadó bizottsága már 2016-ban javasolta, hogy az ügynökség fejezze be tevékenységét Magyarországon, de az sosem hagyta abba az Orbán-kormánnyal való együttműködést – számol be a balliberális Libération.

Az ügy kapcsán a lengyel baloldali Rzeczpospolita azt emeli ki, hogy a menekültek erőszakos visszaküldésének gyakorlatát Orbán Viktor kormányfő évek óta hivatalosan is beismeri. Kiemelték, hogy „míg Orbán nyíltan megszegi a nemzetközi jogszabályokat, az uniós intézmény ezt nem vallhatja be”.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések