A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Varga Judit: Kelet-Közép-Európa megérkezett és felkerült a térképre


Varga Judit közösségi oldalán osztotta meg gondolatait a múlt héten lengyel-magyar győzelemmel zárult uniós vétójogi vita kapcsán. Az igazságügyi miniszter szerint a győzelem egyfajta korszakhatárt is jelenthet a tárgyalási pozíciókat illetően. A tárcavezető többek között arról is beszélt: a két ország egy magasabb súlycsoportba lépett, elfogadóból alakítóvá léptünk elő, így Európa közép-keleti régiója végre felkerült az Unió politikai térképére is.


A múlt heti brüsszeli győzelem alkalmával bebizonyosodott, hogy Magyarország és Lengyelország magasabb politikai súlycsoportba lépett, és szoros együttműködésben képesek meghatározó befolyást gyakorolni az uniós döntéshozatalra. Az uniós politikák címzettjeiből és elfogadóiból azok alakítóivá léptek elő. Ez nem pusztán tárgyalástechnikai kérdés vagy a jól megválasztott politikai taktika eredménye. Magyarország és Lengyelország mögött gazdasági teljesítmény, markáns világnézet, határozott jövőkép és ezekre épülő erősödő politikai befolyás áll. A régió tagállamai egyre magabiztosabban képviselik saját válaszaikat Európa és a világ aktuális kihívásaira. Ha ezt Nyugat-Európa és az uniós intézmények már nem devianciaként, hanem a magától értetődő európai párbeszéd részeként kezelik, akkor mondhatjuk, hogy nemcsak a nyugat-európai gazdasági érdekszféra kiterjesztése történt meg, hanem Európa valódi újraegyesítése. Ez a folyamat még messze nem zárult le, de Kelet-Közép-Európa megérkezett és felkerült a térképre.
Nyugaton a helyzet megváltozott.

– írta Facebook oldalán Varga Judit.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések