Hirdessen itt

Több száz hamis lakcímkártyát igényelt ügyfeleinek egy zalai férfi


Csaknem 400 rendbeli közokirat-hamisítás miatt emeltek vádat egy zalaegerszegi férfi ellen, aki ügyfelei járműveinek forgalomba helyezését azzal segítette, hogy a tudtuk nélkül hamis lakcímkártyákat igényelt a nevükre - tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.


Pirger Csaba közölte: az 50 éves férfi többéves tapasztalattal és kapcsolatrendszerrel segített ügyfeleinek külföldről behozott járművek honosítási, egyedi forgalomba helyezési és műszaki vizsgáztatási eljárásai során.

A Zala Megyei Kormányhivatal alá tartozó főosztály a megnövekedett ügyfélforgalom miatt - a szomszédos megyék gyakorlatához igazodva - arról döntött, hogy 2015-től csak a zalai lakcímmel rendelkező autótulajdonosok ügyeit intézik a zalaegerszegi központi vizsgaállomáson. A vádlott, miután erről tudomást szerzett, az őt megbízó ügyfelei tudta és beleegyezése nélkül, helyettük és a nevükben eljárva a zalaegerszegi okmányirodában a saját édesapja lakóhelyére igényelt új lakcímkártyákat azért, hogy az ügyeiket helyben intézhesse.

A férfi az ügyintézésekhez szükséges meghatalmazásokat és a lakcímbejelentő formanyomtatványokat maga írta alá a meghatalmazó és a meghatalmazott nevében is. Összesen 336 ember helyett igényelt hamis aláírásokkal lakcímkártyát, amivel valótlan adatok kerültek a közhiteles gépjármű-nyilvántartásba.

A vádirat szerint az eljáró okmányirodai ügyintézőknek nem volt tudomásuk arról, hogy a benyújtott lakcímigazolási kérelmeken az aláírások hamisak, arról azonban tudtak, hogy a vádlott mire használja fel az így kért okmányokat. Számos esetben egyszerre két lakcímkártyát is kiadtak - a hamis lakcímmel és az eredetivel - ugyanannak a nevére szólóan, ugyanis a férfi rövid időn belül az eredeti adatokkal újabb kérelmet is beadott ugyanannak az ügyfélnek a nevében eljárva.

A férfi 523 esetben használt fel a vizsgaállomáson olyan lakcímkártyát, amelyik akkor már érvénytelen volt. Miután az ügyeket elintézte, ezeket a zalaegerszegi címre kiállított kártyákat visszajuttatta az okmányirodába.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség összesen 389 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések