Hirdessen itt

Sűrű, újévi lencseleves füstölt hússal: akár előre is elkészítheted


A hosszúra nyúlt szilveszteri éjszaka után jólesik a füstölt hússal készült lencseleves, ráadásul még pénzt is hoz a babona szerint.


A szilveszteri babonáknak se szeri, se száma, ezek többsége ráadásul az étkezéshez kapcsolódik. Az aprószemű ételek, így a lencse is a bőséget, a pénzt jelképezi, ezért kerül gyakran az újévi asztalra. Friss, puha kenyérrel, tejföllel laktató étel. Nagy előnye, hogy előre is elkészítheted.

Hozzávalók:

 👉 30 dkg lencse
 👉 20 dkg füstölt hús
 👉 2 db sárgarépa
 👉 2 db krumpli
 👉 1 db vöröshagyma
 👉 2 gerezd fokhagyma
 👉 2 db babérlevél
 👉 1 evőkanál liszt
 👉 pirospaprika
 👉 0.5 csokor petrezselyem
 👉 olaj
 👉 bors

Elkészítés:

A füstölt húst rakd fel főni valamivel több vízbe, mint amennyi ellepi. Dobd hozzá a babérlevelet és a vöröshagyma felét, majd főzd meg körülbelül egy-másfél óra alatt. A lencsét válogasd át, érdemes egy-két órára beáztatni, hogy gyorsabban puhuljon.

Egy lábosban hevíts olajat, és tedd rá a felkarikázott répát, a felkockázott krumplit, és kevergetve párold egy-két percig. Szórd meg borssal, tedd hozzá a petrezselymet, és öntsd fel a füstölt hús levével. Ha túl sós, csak a felét rakd hozzá, és adj még hozzá vizet. Főzd puhára körülbelül 30 perc alatt. Végül rántsd be, hevíts fel kevés olajat, szórd hozzá a lisztet, amikor kezd színesedni, mehet hozzá az apróra vágott maradék vöröshagyma, a zúzott fokhagyma, kicsit később a pirospaprika, majd engedd fel hideg vízzel. Önts a forrásban lévő levesbe, és rottyantsd össze. Tálaláskor még tejfölt is tehetsz hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések