A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mivel helyettesíthető a tojás, a liszt vagy a sütőpor, ha elfogyott? Mutatjuk, mit használhatsz


Az élelmiszerek közül több helyettesíthető mással sütés-főzés közben


Bosszantó, ha sütés vagy főzés közben szembesül az ember azzal, hogy egy alapanyag elfogyott, egy-egy termék vásárlása végett pedig nem is szívesen megy le a boltba.

A konyhában egyébként is rendkívül célravezető a kreativitás, egy-egy alapélelmiszer helyettesítésénél pedig különösen érdemes lazábban kezelni a főzési szabályokat, a legtöbbször a megfelelő állag elérhető otthon fellelhető anyagokból.

Ha elfogyott a tojás, a liszt vagy a sütőpor, esetleg valamilyen oknál fogva nem fogyaszthatod az adott alapanyagot, akkor sincs ok a pánikra: attól függően, hogy milyen ételt főzne vagy sütne az ember, más és más hozzávalóval helyettesíthető.

Ha elfogyott a tojás, mégis süteményt készítenél, helyettesítsd banánnal: egy tojás helyett tegyél bele egy kis méretű banánt - vagy annyit, amennyit az állag megkíván.

Ugyancsak helyettesítheti kötőanyagként a tojást a darált lenmag is, mely sós ételekbe is illik: egy evőkanálnyi bő fél deciliter vízben felfőzve zselés állagot kap.

A liszt helyett akár darált zabpehely is használható, de süteményekben darált dió vagy mandula is megállja a helyét, ha elfogyott.

Ha főzelék sűrítéséhez használnád a lisztet, akár egy pici vízben elkevert kukoricakeményítő is hasznodra lehet.

A főzőtejszín helyettesítése is feladhatja a leckét, ám sokak szerint erre alkalmas a tej és a vaj keveréke: másfél deciliter tejszín kiváltására fél deciliter tej és 50 gramm vaj kell.

Vaj helyett ugyanannyi kókuszzsírt is használhatsz, ami akár laktózérzékenyek számára is jó alternatíva.

Ha rántott húst vagy zöldséget készítenél, a zsemlemorzsa is helyettesíthető zabpehellyel, szezámmaggal, aprított levesgyönggyel.

A sütőpor helyett késhegynyi szódabikarbónát is sokan használnak a tésztákban, csak belekeverés után adj az egészhez egy kiskanálnyi ecetet vagy citromlevet!

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések