A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Karácsonyi gyümölcskenyérmuffin receptje: gyors, illatos és puha


Próbálj ki egy hagyományos ünnepi süteményt új köntösbe bújtatva!


A gyümölcskenyér az ünnepi asztal mindenki által kedvelt édessége. Könnyű, puha, omlós, és karácsonyi fűszereivel már a fa feldíszítése előtt hangulatba hoz. Ha idén szívesen kipróbálnád a megszokottól eltérő formában, de ugyanazzal az ízvilággal, vedd elő a muffinsütőt! Ennek a külalaknak nagy előnye, hogy valamivel előbb átsül, így egy kicsivel kevesebbet kell várnia a családnak a finom karácsonyi csemegére. Ezenkívül celofánba vagy egy szép dobozba csomagolva remek kísérőajándék is válhat belőle.

Hozzávalók:

*  30 dkg finomliszt
*  2 db tojás
*  10 dkg vaj
*  2 dl tej
*  15 dkg cukor
*  1 csomag sütőpor
*  1 csomag vaníliás cukor
*  1 citrom leve
*  szárított gyömbér - ízlés szerint
*  2 kávéskanál őrölt fahéj
*  1 evőkanál méz
*  1 kávéskanál vaníliaaroma
*  70 dkg étcsokoládé
*  2 evőkanál kandírozott narancs
*  apróra vágott aszalt gyümölcsök: szilva, sárgabarack, vörös áfonya - ízlés szerint
*  olajos magvak: mandula, mogyoró, dió - ízlés szerint
*  díszítésként csillagánizs

Elkészítés:

Habverővel verd fel a tojást. Keverd össze a lisztet a sütőporral, majd add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a felolvasztott vajat és a felvert tojást. Add hozzá a citromlevet is.

Pirítsd kicsit az olajos magvakat, mert így jobban kijönnek az ízek, majd a csokoládéval együtt vágd apró darabokra - vagy mozsárban törd rusztikus darabokra, tehát semmiképp se zúzd teljesen porrá -, és add őket a masszához. A nagyobb méretű aszalt gyümölcsöket is érdemes kicsit feldarabolni, mielőtt a többihez adod. Végül mehetnek a fűszerek, a vaníliaaroma, a kandírozott narancs, a méz és a tej.

Ha túl sűrűnek találod, adhatsz hozzá kicsit több mint 2 dl tejet.

Adagold ki a muffinkapszliba, ha nincs otthon, akkor vajazd ki a muffinsütő mélyedéseit, és töltsd bele a masszát.

Tedd 200 °C-ra előmelegített sütőbe 15-20 percre. Ha bizonytalan vagy, hogy elkészült-e, fogpiszkálóval ellenőrizheted. Ha már nem ragad a fogpiszkálóra a tészta, készen is van. Vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni. A végén szórd meg porcukorral, és helyezz egy-egy csillagánizst a tetejére.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések