A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elkezdődött a gyorstesztelés második köre


Ismertetik a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredményét.


Csökken a fertőzöttek száma a hétfői adatokhoz képest, azonban keddre 150 fővel nőtt a kórházban ápoltak száma, és 4 fővel csökkent a lélegeztetőgépen kezelt betegeké.

3951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 221 073 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 154 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 977 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 64 802 fő, az aktív fertőzöttek száma 151 294 fő. Az aktív fertőzöttek 20%-a, az elhunytak 23%-a, a gyógyultak 25%-a budapesti. 7884 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen. A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi gyorsteszteléssel kiszűrtek is.

Már elkezdődött a gyorstesztelés második köre – jelentette be a területi közigazgatásért felelős államtitkár. Elmondta azt is, hogy rengeteg álhír kering azzal kapcsolatban, hogy aki nem vetette alá magát a tesztelésnek, annak később ebből hátránya lehet. Ezt határozottan cáfolom – jelentette ki György István.

Az államtitkár arra buzdít mindenkit, hogy aki még nem tesztelt, éljen a lehetőséggel.

A célzott teszteltek 2,44 százaléka volt pozitív

György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár ismertette a múlt héten lezárult célzott gyorstesztelés első körének eredményét.

Nagyobb részvételi arányre számított az Operatív Törzs – kezdte az adatok ismertetését a politikus. 181 ezren tesztelték magukat, a pozitivitás csupán 2,44 százaléka volt. A teljes arányra nézve 1,6 százalék volt.

Pontos adatok a tesztelésről

A bölcsődei dolgozók 79 százaléka vett részt a tesztelésen, és 1,8 százalék lett pozitív. Az óvodai dolgozók 74 százaléka vett részt, és 2,3 százalék lett pozitív. Az általános iskolákban 73 százalékos volt a részvételi arány, 2,3 százalék lett pozitív – mondta György. A szociális intézményekben 3,73 százalékos volt a fertőzöttségi arány. A szakképző intézményekben 64 százalékos volt a részvétel, 2,6 százalékos fertőzöttségi arány volt.

Az egészségügyi dolgozók körében 1,6 százalékos pozitivitási arány volt. Akik pozitívak voltak, azok kötelesek voltak jelenteni a háziorvosnak a helyzetet – hangsúlyozta az államtitkár.

Tesztelik az államigazgatási dolgozókat is

A következő körben az államigazgatási dolgozók célzott tesztelése is elindul majd.

Müller Cecília elsőként megköszönte az álamtitkárnak, hogy összefogta ezt a nagy munkát.

Kiegészül a közszférában dolgozók tesztelésével a második célzott szűrés.

Az elvégzett 181 ezer teszt beszámításra kerülnek az összes tesztszámba. Már több mint 1,8 millió tesztet végeztek el az országban – mondta Müller Cecília.

Többféle tesztek a piacon

Müller Cecília arról is beszélt, hogy nagyon nagy fejlődés van a piacon a tesztek tekintetében is. Így olyan gyorsteszt is létezik, ami az influenza-vírust különíti el a koronavírustól.

Hamarosan le lehet adni az igényeket

Müller Cecília elmondta, hogy egyelőre oltásra alkalmas vakcina nem áll rendelkezésre. Hamarosan megjelenik a vakcina.info.gov honlapon egy felület, ahol az igényeket le lehet adni.

Nőhet a fertőzöttek száma

Szombathelyen nőtt az örökítőanyag mennyisége, ellenben a szennyvízmintákat tekintve Miskolcon csökkent, sok településen nem változott – ismertette a mostani helyzetet Müller Cecília.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések