Hirdessen itt

Elhatárolódik az MJVSZ-elnök nyilatkozatától a szervezet kilenc tagja


Elhatárolódik Szita Károlynak, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) fideszes elnökének a szervezet nevében tett, a kormány "helyi iparűzési adót megfelező döntésének" támogatásáról szóló nyilatkozatától kilenc, nem kormánypárti vezetésű nagyváros polgármestere, jelezve: nem fizetik be, inkább a járvány elleni védekezésre fordítják több millió forintot kitevő jövő évi MJVSZ-tagdíjukat - tájékoztatták az aláírók hétfőn az MTI-t.


Pécs, Szeged, Miskolc, Szombathely, Érd, Hódmezővásárhely, Salgótarján, Tatabánya és Dunaújváros polgármestere közleményében az olvasható: kérik Szita Károlytól, Kaposvár polgármesterétől, hogy a jövőben "szakmai alapon képviselje a szövetséget" és tartózkodjon a szervezet egésze nevében tett, politikai alapú nyilatkozatoktól.

Az MJVSZ vezetősége szombaton tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány több tagjával a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól, a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről. Az eseményről szóló közleményében Szita Károly arról tájékoztatott, hogy az MJVSZ támogatja a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseit.

"A kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, s hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében" - fogalmazott Szita Károly, hangsúlyozva, hogy "ezért azonban közösen kell tenni". A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét - értékelt az MJVSZ elnöke.

Hozzátette: a cél elérése érdekében a hazai nagyvárosok is járványügyi költségvetést készítenek 2021-re, vagyis mindent annak rendelnek alá, hogy a családok biztonsága erősödjön.

A baloldali vezetésű nagyvárosok polgármesterei közleményükben ugyanakkor leszögezték: a huszonhárom nagyváros vezetőjét tömörítő szervezetből kilencen nem értettek egyet a kormány döntésével, Szita Károly anélkül adta ki "a gazdaságvédelminek nevezett, valójában nyíltan politikai célú, az önkormányzatok gazdálkodását ellehetetlenítő intézkedést" támogató nyilatkozatát, hogy az érintett polgármesterekkel egyeztetett volna.

"Tudjuk, hogy a kormány döntését a többi, főleg kormánypárti vezetésű város polgármestereinek egy része is értetlenül fogadta, igaz, kritikát ők eddig nem fogalmaztak meg" - közölték. Hozzáfűzték, "a kilenc város vezetőiként szolidaritást vállalunk a többi város és település vezetőjével is, ugyanis az ő városaikat, az ő közszolgáltatásaikat, az ő lakosságukat is jelentős hátrány éri a csökkentés miatt, ismerjük, átérezzük az ő helyzetüket is".

Úgy látják: Szita Károly túllépett hatáskörén, politikai célokra használt fel egy szakmai érdekképviselet érdekében megalakult szervezetet. "Ezt károsnak és elfogadhatatlannak tartjuk, azt kérjük Szita Károlytól, szakmai szervezetként tekintsen az MJVSZ-re, és csak a tagokkal előzetesen egyeztetett közleményt adjon ki, egyúttal tartózkodjon a szövetség nevében tett, politikai célú nyilatkozatoktól" - írták.

Hangsúlyozták, hogy "a kkv-szektor által fizetett helyi iparűzési adóbevételek 50 százalékos csökkentése olyan nehéz helyzetbe sodorja az önkormányzatok költségvetését, hogy az MJVSZ tagdíjára már nem lesz elég forrás", ezért úgy döntöttek, 2021-ben nem fizetik be a szervezet több millió forintos éves tagdíját.

"Valóban minden forintra szükség lesz ahhoz, hogy önkormányzataink működőképesek maradjanak, és ahogy eddig, úgy ezután is mindent megtegyünk városaink polgárainak védelme érdekében" - olvasható a közleményben.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések