A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Életfogytiglant kapott Hasszán Farhud, az Iszlám Állam Magyarországon elfogott terroristája


Életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta csütörtökön  Fővárosi Törvényszéken az egyebek mellet terrorizmussal vádolt Hasszán Farhudot, a bíróság emberiesség elleni bűntett elkövetésében találta bűnösnek a huszonnyolc éves férfit.


A szír állampolgárt csaknem két éve a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren fogták el, miután fennakadt a biztonsági ellenőrzésen. Hamis okiratokkal próbált repülőre szállni egy női utasával. Embercsempészés és hamis közokirat felhasználása miatt rövid időn belül felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, és kiutasította Magyarországról, majd kiderült, hogy Farhud azonos lehet azzal a férfival, aki a belga titkos­szolgálat szerint 2016-ban a szíriai Homsz városában társaival terrortámadást követett el. Adataik és rendelkezésre álló bizonyítékok, többek között vallomások, operatív adatok és videofelvételek szerint húsz embert végzett ki, akik megtagadták csatlakozásukat az ISIS-hez. A gyanú szerint Hasszán Farhud parancsba az emberek kivégzését, lefejezését és maga is részt vett a gyilkosságokban.

Hasszán Farhud a csütörtöki tárgyalásra TEK-es kommandósok kíséretében érkezett. A bíró röviden ismertette a vádbeszédet, és részletezte, hogy az ügyészség szerint a vádlott, hogyan tartott terrorban embereket, falvakat Szíriában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nevében. A vádirati tényállás szerint Hasszán Farhud kimerítette az emberiesség elleni bűntett fogalmát. A tárgyaláson a szír férfi, aki védője szerint csak egy egyszerű, nincstelen szír parasztember, végig csak a padlót nézte, nagyon ritka pillantott fel a bíróra.


A szír terrorista többször panaszkodott amiatt, hogy nem érzi jól magát a börtönben, jelentések szerint volt, hogy nem ette meg az ételét, amit kap, és nem megy ki az udvarra sétálni, háromszor pedig már öngyilkosságot is megkísérelt. A szeptemberi tárgyaláson Hasszán Farhud azt kérte, vigyék vissza Szíriába, hogy ott meggyilkolják, mert szerinte az jobb lesz az neki. A bíró erre akkor azt mondta, hogy erre nincs mód.

A vád az volt Farhud ellen, hogy az Iszlám Állam egyik harcosaként nem csak közönséges katona volt, de egy kisebb csoport vezetését is rábízta a terrorszervezet. Több olyan videofelvétel készült róla, melyeken húsz fogoly kivégzését rendeli el. Többek között feladata volt, hogy halállistát készítsen az iszlám ellenségeiről, civilekről, akiket bosszúból, illetve megfélemlítés céljából társaival együtt kivégeztek.

A védelem álláspontja szerint nemzetközi bíróságnak kellett volna eljárnia az ügyben, a vád szerint ugyanis egy szír állampolgár Szíriában hajthatta végre a bűncselekményeket. Kelen László védő csütörtökön megismételte, hogy Hasszán Farhud analfabéta, vagyontalan és műveletlen ember, az a fajta halállista, amit a vád állít, nem is létezik, ugyanis a vádlott azt nem is írhatta volna le, hiszen nem tudja használni a tollat, ráadásul a listát nem is csatolta be az Ügyészség a bizonyítékok listájára. Az utolsó szó jogával nem élt Hasszán Farhud.

Fővárosi Törvényszék Hasszán Farhudot bűnösnek találta emberiesség elleni bűntettben, így életfogytiglani tartó fegyházbüntetésre ítélte, valamint örökre kiutasította Magyarországról. A szír terrorista az elsőfokú döntés értelmében legkorábban harminc év múlva szabadulhat feltételesen.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések