A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csalással szerzett pénzből akart húsüzemet építeni egy vállalkozó


145 millió forint állami támogatást akart megszerezni húsüzeme felépítéséhez egy nyírbátori vállalkozó hamis banki papírok segítségével, de egy fillért sem fizettek ki neki. A férfi ugyanis lebukott, mert megkérdezték a bankot.


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádiratának lényege szerint egy nyírbátori vállalkozó összesen 377 millió forint európai uniós és magyar állami vissza nem térítendő támogatást igényelt egy húsüzem felépítése céljából. A jogszabály lehetővé tette, hogy a támogatás felét, vagyis 145 millió forintot előlegként megkapjon, hogy elkezdhesse az építkezést. Ugyanakkor azt is kikötötte a jogszabály, hogy az előleg csak akkor jár,

ha megfelelő biztosítékot tud nyújtani a vállalkozó,


hiszen előfordulhat, hogy valami külső ok (pl. természeti csapás, megváltozott piaci helyzet) miatt a beruházást nem lehet befejezni és így az állam elveszítené az előleget. Ilyen biztosíték volt az ügyben az egyik bank ún. bankgaranciája, ami az előlegnek megfelelő összegről szólt. A bankgarancia egy okirat, amely azt tartalmazza, hogy a bank kötelezettséget vállal az előleg visszafizetésére a vállalkozó helyett.

Mivel bankgaranciát a vállalkozó nem tudott szerezni, ismeretlen körülmények között

hozzájutott egy hamis banki igazoláshoz,


amelyet úgy nyújtott be a támogatást folyósító hatósághoz, hogy arról azt állította, hogy az valódi. Az előleget mégsem kapta meg, mert a hatóság ellenőrizte az okirat tartalmát és felvette a kapcsolatot az okiraton feltüntetett bankkal, amely azt a tájékoztatást adta, hogy ilyen igazolást ők nem állítottak ki.

Ahogy mindez kiderült, a vállalkozó már nem kérte az előleg kifizetését, sőt a teljes támogatást visszavonták tőle, így a költségvetést végül nem érte kár.

Az ügyészség a nyomozás során felajánlotta a vállalkozónak, hogy amennyiben beismerő vallomást tesz, tárgyalás nélkül is elítélheti a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre. A férfi élt ezzel a lehetőséggel, és beismerte a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának elkövetését, amiért az ügyészség vele szemben felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak. Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések