A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Amikor a halálra ítélt kegyelmet kapott

Tőkés László az 1989-es népfelkelés előzményeiről, az elszámoltatás elmaradásáról.

Harmincegy évvel ezelőtt a temesvári forradalom szikrájának számító református lelkészt, Tőkés Lászlót utolsó kétségbeesésében a kommunista hatalom akár tortúrával is arra akarta rávenni, hogy nyilvánosan vallja be, külföldi titkosszolgálatoknak dolgozik. Interjúnkban a Ceaușescu-rendszer bukását előidéző eseményeket elevenítjük fel Tőkés Lászlóval.

(...)

– Hisz még abban, hogy el lehet számoltatni a kommunista múltat Romániában?

– Erre voltak kézzelfogható törekvések, amikor az Európai Parlament 2009-ben a nácizmussal azonos mértékben ítélte el a kommunizmust. Tíz évre rá, 2019 decemberében a romániai forradalom 30. évfordulóján az Európai Parlament nyilatkozatban szorgalmazta az igazság feltárását, ami azóta is írott malaszt maradt, mert semmilyen jogi következménye nincs. A kommunizmus bűneit feltáró Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platform munkája nem kapott anyagi támogatást. Jól látható, hogy a román államérdek szembekerül a történelmi igazságtétel és a jóvátétel követelményével. A kialakult helyzetért többé vagy kevésbé az egész román politikai osztály cinkosságot vállal a valóság elfedésében.

Bővebben a Krónikában

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések