A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Keler megszerezte az európai szintű CSDR-engedélyét


A Keler Központi Értéktár Zrt. (Keler) december 16-án megszerezte az európai uniós rendelet, az úgynevezett Central Securities Deporitories Regulation (CSDR) szerinti engedélyt, így már egységes, európai szabályozás alapján működő központi értéktárként biztosíthatja a hatékony és biztonságos értékpapír-piacot támogató szolgáltatásait - közölte a Keler az MTI-vel hétfőn.


 Mint írták, a központi értéktárakról szóló CSDR rendelet legfontosabb célkitűzései az értékpapír-kiegyenlítési infrastruktúrák biztonságának és hatékonyságának növelése az Európai Unióban, valamint egyenlő versenyfeltételek megteremtése a központi értéktárak között. A rendelet a központi értéktárakon túlmenően a tőkepiaci szereplők széles körét érintően is új, szigorú rendelkezéseket léptet hamarosan életbe.

Az új szabályozás a központi értéktárak számára az engedélyezésre, ügyfélbefogadásra és kockázatkezelésre, továbbá fizetőképességük megtartása érdekében egységes tőkekövetelmények és prudenciális szabályok biztosítására, az üzemeltetésre és irányításra, valamint a szolgáltatások nyújtására vonatkozó egységes szabályrendszer létrehozására törekszik. Ebben az összefüggésben a CSDR megköveteli, hogy az összes uniós központi értéktár új engedélyezési eljárást kezdeményezzen. A magyar jogszabályok alapján szakosított hitelintézetként működő Keler központi értéktári és hitelintézetként banki jellegű kiegészítő szolgáltatásaira is a Magyar Nemzeti Banktól(MNB) CSDR engedélyt kapott.

A Keler-nek fontos mérföldkövet sikerült teljesítenie az engedély megszerzésével - mondta Demkó-Szekeres Zsolt, a Keler Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint. Hozzátette: az értékpapírok kibocsátásának, valamint az értékpapír tranzakciók kiegyenlítésének legfontosabb háttérintézményeként jelentős lépést tettek nemcsak a hazai, hanem az európai tőkepiac rugalmasabb, biztonságosabb és átláthatóbb működése felé. "Ez a siker mindnyájunk közös sikere, melyhez az elmúlt években minden kolléga extra erőfeszítésére szükség volt" - fogalmazott. Kiemelte: Keler és az MNB közötti példás együttműködés vezetett az európai szintű engedély megszerzéséhez. Külön érdemnek nevezte, hogy a 2020-as évben kitört járvány okozta helyzet nehézségei ellenére a szervezet kitartóan dolgozva tett azért, hogy minden téren megfelelhessen az új jogi és működési követelményeknek, és ezzel új alapokra helyezhesse a társaság működését.

A Keler Zrt. 1993-ban jött létre, tulajdonosai a MNB és a Budapesti Értéktőzsde.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések