A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ugyanannyi kalória, de amíg az egyik hizlal, a másik fogyaszt: 8 étel, amit érdemes gyakrabban fogyasztani


Az egyikből sokkal többet ehetsz, mint a másikból, holott ugyanannyi kalóriát tartalmaznak.


Ha fogyókúrázol, nemcsak az számít, hogy mennyi kalóriát juttatsz a szervezetedbe, de az is, hogy az energia milyen forrásból származik. Mert amíg egyes táplálékok kalóriadúsabbak a többinél, könnyen lehet, hogy sokkal értékesebb tápanyag- és rosttartalmuk van, óriási lendületet adva a fogyásnak.

Nem érdemes az étkezések során kiiktatni a magas kalóriatartalmú, de hasznos ételeket, noha a napi kalóriamennyiség kiszámolása során figyelembe kell venni, mivel a fogyáshoz és a jojó-effektus elkerüléséhez elsősorban kalóriadeficitet kell teremteni. Ezt úgy tudod elérni, ha elosztod a napi ékezésekre lebontva a megfelelő kalóriamennyiséget, de a jóllakottság eléréséhez és a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelhez nem mindegy, milyen élelmiszerekből válogatod azt össze.

Az alábbiakban olyan ételpárosokat mutatunk, amelyek ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, de amíg az egyik nagyban szabotálja a fogyást, a másik segíti a pluszkilók leadását.

Az sem mindegy, milyen nassolnivalóra esik a választásod. 50 gramm, azaz nagyjából hat szem gumicukor közel 200 kalória, és semmilyen tápanyagot nem kapsz vele, ezzel szemben az olajos magvakból, például dióból 16 darab ez a mennyiség.

Nem mindegy, hogy fogyókúra során milyen zsírokat viszel be. Például a vaj 28 grammjában van körülbelül 200 kalória - helyette fogyassz egészséges, omega-3 zsírsavakban gazdag avokádót, melyből 125 gramm tesz ki 200 kalóriát!

Amíg egy szelet - 26 gramm - bacon 105 kalóriát tartalmaz, addig a fehérjében gazdag sovány csirkemellsonka 100 grammja tartalmaz ugyanennyit.

Míg 100 gramm sült krumpli 180 kalória, addig kevert salátából 400 grammot is elfogyaszthatsz dresszing nélkül.

Nem mindegy, hogy turmixokból és gyümölcslevekből az üzletben kaphatót vagy inkább az otthon elkészíthető változatot fogyasztod. Amíg például egy narancsos-mangós bolti smoothie két deciliterje 130 kcal-t tartalmaz, addig ugyanennyi kalóriából egy sokkal rostdúsabb turmix jön ki, ami egy almát, fél banánt, 1 csésze káposztalevelet, 1 csésze spenótot, 1 csésze mangót és egy kis vizet tartalmaz.

Az aszalt gyümölcsök zacskójának hátulját mindig érdemes elolvasni, mert sokszor cukor, olaj és savanyúságot szabályozó anyag van bennük. Míg 200 kalóriába nagyjából 80 gramm szárított barack fér, addig nyers gyümölcsből körülbelül 400 grammot ehetsz.

Amíg egy darab kakaóscsiga 257 kalória, addig 100 gramm teljes kiőrlésű kenyér annyi. Míg előbbi szinte semmilyen értékes tápanyagot nem tartalmaz, és a gyorsan felszívódó szénhidrátok miatt hamar megéhezik utána az ember, addig a teljes kiőrlésű kenyerek magas rosttartalommal bírnak, ezáltal segítik az emésztőrendszer megfelelő működését.

A színes, puffasztott gabonapelyhek tele vannak cukorral, aromákkal és mesterséges színezékkel, 100 grammjuk pedig közel 400 kcal-t tartalmaz. Ugyanennyi mennyiségű és kalóriatartalmú zabpehely tele van rostokkal, a belőle származó szénhidrát is lassú felszívódású, így sokáig eltelít, és nem dobja meg a vércukorszintet.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések