A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szénné égett a debreceni lakás: több embert is védőálarcban kellett kimenteni


A lakók elmondása alapján egy ablakba helyezett gyertya okozhatta a tüzet.


Fekete falak, a tűz martalékává lett berendezési tárgyak és az erősen érezhető koromszag emlékeztet arra tűzre, mely vasárnap délután keletkezett Debrecenben.

A Dienes János utca negyedik emeleti lakásában egy 94 éves idős asszony lakott, aki az elmondások alapján, elhunyt fia emlékére gyújtott gyertyát halottak napja alkalmából, ez okozhatta a bajt.

– Egy tűzoltó fia, aki a közelben járt, vette észre a lakásból hömpölygő füstöt, majd rögtön értesítette a tűzoltókat, akik hamar a helyszínre érkeztek. Ők két csoportban végezték a beavatkozást, egyik részük a tűzoltásban, másik a mentésben vett részt. Több lakót is védőálarcban mentettek ki a füsttel telített lépcsőházból, mert sokan nem merték elhagyni az otthonukat. A teljes terjedelmében égő lakás tulajdonosát a küszöbön találták meg, onnan mentették ki – tudtuk meg Papp-Kunkli Nóra tű. hadnagytól.

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arra is kitért, hogy a szomszédos lakásokból is ki kellett segíteni öt embert az átterjedő füst miatt. A társasházban összesen 63-an voltak, ők a beavatkozás idejére egy melegedőbuszban várakoztak.

A mentőszolgálat két embert szállított kórházba, úgy tudjuk, az idős asszonyon kívül szomszédját, egy fiatal lányt is be kellett vinni a mentőknek füstmérgezés gyanúja miatt. A tűz keletkezési okát a tűzoltók vizsgálják.

Egyelőre nincs áram

A házban élők áram nélkül maradtak, így örömmel fogadták hétfőn a meleg ebédet: a Nagykonyha Kft. felajánlásból mintegy 200 adagot osztott ki a lakók között a Debreceni Karitatív Testület. Az ételosztásban Széles Diána, Debrecen alpolgármestere is segédkezett.

– Ilyenkor az első és legfontosabb, hogy nagyon gyorsan a helyszínre kell érkezni. A tűzoltók után szinte azonnal a megérkezett Nagy Sándor önkormányzati képviselő, valamint Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke és Reichert Tünde, a testület titkára.. Engem telefonon értesítettek, és azonnal beindítottam a szociális ellátórendszert. Nagy volt az ijedtség, sokan egy szál köntösben hagyták el az otthonaikat, míg a tűzoltók oltották a tüzet. Ők a hidegben, a várakozás alatt, forró teát kaptak. Áram nincs, és addig, amíg nem lesz, minden nap biztosítjuk a meleg ételt a lakóknak. Ilyen esetekben a városnak a rendelkezésére áll több szükséglakás, amit egy hónapig tudnak biztosítani, utána kérelem útján szociális bérlakást és egyéb támogatásokat lehet igényelni – mondta a Naplónak Széles Diána, hozzátéve,
erre most nem volt szükség, mert a lakók vagy otthon maradtak, vagy barátokhoz, rokonokhoz költöztek ideiglenesen.

A lépcsőházban tartózkodók elmondták, ez már a hatodik tűzeset, ami a házban történt másfél év alatt. Egy Naplónak nyilatkozó idős asszony pedig arról beszélt, hogy habár nem ismerte személyesen a kiégett lakás tulajdonosát, valószínűleg szenilis lehetett. Egy másik nyugdíjas pedig azt mesélte, már aludt, amikor felcsaptak a lángok, csak a nagy riadalomra ébredt fel.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések