A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szabolcsi töltött káposzta: paradicsommal, fejes káposztából készül, és isteni


A szabolcsi töltött káposztára is igaz, ahány ház, annyi szokás. Ez után biztos, hogy megnyalod mind a 10 ujjadat.


Régen lakodalmak, nagy családi ünnepek elképzelhetetlenek voltak töltött káposzta nélkül, sőt ma is gyakran kerül az asztalra. Szabolcsban paradicsomosan, fejes káposztából készítik. Az eredeti receptben nem szerepelt savanyú káposzta, de mostanában gyakran mindkettőt tesznek a laktató és kiadós egytálételbe. A füstölt hús miatt vigyázz a sózással!

Hozzávalók 4 személyre:

* 1 fej káposzta
* 80 dkg darált sertéshús
* 30 dkg füstölt hús
* 20 dkg hámozott, darabolt paradicsom
* 20 dkg rizs
* 1 db vöröshagyma
* 5 db fokhagymagerezd
* 2 teáskanál pirospaprika
* 1 teáskanál bors
* só

Elkészítés:

A káposzta torzsáját vágd ki, és dobd forró vízbe, majd főzd egy-két percig. A levált leveleket óvatosan szedd ki a vízből, és a középső ér mentén vágd ketté. A darált húst keverd össze a sóval, a borssal, az apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával és a rizzsel. Ezt a keveréket kanalazd a levelekre, göngyöld fel, és a végeket jól nyomkodd be.
 
A maradék káposztát vágd össze, és rakd egy nagy lábos aljára. Pakold szorosan egymás mellé a töltelékeket, a rétegek közé tedd a feldarabolt füstölt húst. Öntsd fel annyi vízzel, ami éppen ellepi, és forrástól számítva főzd 50 percig. Amikor már szinte minden puha, tedd hozzá a paradicsomot, és főzd még 15 percig.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések