Hirdessen itt

Online szakmai konferenciával zárul a 15. Múzeumok Őszi Fesztiválja


A Múzeum minden körülmények között - Digitális megoldások a múzeumi ismeretátadásban című, kétnapos online szakmai konferenciával zárul a 15. Múzeumok Őszi Fesztiválja hétfőn és kedden.


A virtuális térben megtartott 12. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián a magyarországi múzeumi szféra képviselői - a járványügyi helyzetre is reflektálva - a közelmúltban megvalósult digitális múzeumi fejlesztéseiket, kezdeményezéseiket mutatják be, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szervezésében. Az esemény célja az elmúlt rendkívüli időszak szakmai eredményeinek értékelése, illetve a digitális és online múzeumi fejlesztések jövőbeni lehetséges irányainak felvázolása - közölte az MTI-vel hétfőn a MOKK.

A közlemény szerint a szakmai esemény nyitónapján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, majd a konferenciát szervező intézmény képviseletében Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója és a társszervező Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) részéről Török Petra főigazgató-helyettes köszöntötte a szakmai közönséget.

A szakmai tartalmakat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) múzeumi főosztályának vezetője, Kassai Hajnal vezette fel Digitális kihívások és sikerek a hazai múzeumokban című plenáris előadásával. Nagy Magdolna, a MOKK igazgatója arról tartott előadást, hogy a járványügyi helyzet a hazai múzeumi digitális fejlesztésekre vonatkozóan eddig milyen tanulságokkal szolgált, és hosszabb távon mindez milyen következményekkel járhat. A Digitális Bölcsészeti Központ igazgatója, Bánki Zsolt István intézményének a múzeumi ismeretátadásban játszott szerepét mutatta be.

A múzeumi szférán belül a digitális múzeumi ismeretátadást érintő szakmai együttműködések eredményeként megvalósult újszerű múzeumpedagógiai jó gyakorlatokról és fejlesztésekről is szó esett a konferencián. Többek között a PIM Múzeumi karantén pályázatát vagy a közgyűjteményi kulturális örökség digitalizálásához és közzétételéhez készült módszertani útmutatót, a Fehér könyvet is ismertették az előadók.

A tanácskozás első napja kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott. A meghívott múzeumi szakemberek és egy gyógypedagógus azt járták körül, hogy a különféle szociális vagy testi hátránnyal élők körében miként hasznosíthatók a digitális és online múzeumi tartalmak, múzeumpedagógiai segédanyagok. A szakmai eszmecserét virtuálisan elérhető kísérőprogram, a PIM Édes Anna / Kosztolányi - Trianon 100 című kiállításában tartott online tárlatvezetés egészíti ki a nap végén.

Kedden mutatkoznak be az Élő történelem másként - Múzeumok a virtuális térben című mintaprogram keretében, az Emmi kultúráért felelős államtitkársága támogatásának köszönhetően 5 millió forint keretösszegből elkészült, élő szereplős videók, rövidfilmek. A szeptember 1. és október 30. között leforgatott mozgóképes alkotások a múzeumok gyűjteményeit, múzeumpedagógiai foglalkozásait és élő történelmi előadásait teszik hozzáférhetővé online formában.

A második napon a konferenciaszervezők által kiírt nyílt felhívásra beküldött digitális múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatok 10-10 perces prezentációjára, majd ezek szakmai megvitatására is sor kerül két párhuzamosan futó szekcióban az Online is interaktív múzeum, illetve a Digitális múzeum és oktatás témákhoz kapcsolódva.

A szakmai konferencia mindkét napját szűk körben, a közreműködők részvételével tartják meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahonnan online közvetítik a MOKK YouTube-csatornáján és a konferencia Facebook-oldalán.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések