Hirdessen itt

Omlós sertéssült gyors barnamártással: így marad igazán szaftos a hús


Dobd fel a fűszeres sült húst barnamártással! A szárazabb sertéskarajhoz kifejezetten illik.


Az egészben sült, szaftos, fűszeres sertéskaraj minden alkalomra tökéletes, ráadásul nincs is vele sok teendő. Barnamártással pedig olyan, mint régen a nagyinál vagy a menzán. Az eredeti szósz kicsit időigényes, ez a változat sokkal gyorsabb és egyszerűbb, ám ez nem von le semmit az élvezeti értékéből.

Hozzávalók:

A húshoz
* 1 kg sertéskaraj
* 1 kávéskanál kömény
* 2 teáskanál só
* 1 kávéskanál bors
* 1 fej vöröshagyma
* 3 evőkanál sertészsír
* 4 gerezd fokhagyma

A barnamártáshoz
* 1 db sárgarépa
* 1 db fehérrépa
* 7 dl víz
* 4 evőkanál olaj
* 2 evőkanál cukor
* 1 db vöröshagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 evőkanál ketchup
* 1 teáskanál mustár
* 3 evőkanál liszt
* só

Elkészítés:

A sertéskarajt mosd meg, majd itasd le róla papírtörlővel a nedvességet. Dörzsöld be sóval, borssal, köménnyel. Néhány helyen egy éles késsel ejts rajta több mélyedést, és a résekbe nyomj fél-fél gerezd fokhagymát.

Egy tepsit kenj ki zsiradékkal, rakd bele a sertéshúst, a tetejére tedd a felvagdosott vöröshagymát. Mehet legalább egy-két órára a hűtőbe. Pihentetés után önts a hús alá vizet, fedd le fóliával, és 180 fokon süsd két-két és fél órát. Ha puha, könnyen belemegy egy hegyes kés, vedd le a fóliát, és pirítsd meg a sertést.

A barnamártáshoz a zöldségeket tisztítsd meg, reszeld le. Az olajat hevítsd fel, szórd hozzá a cukrot, és pirítsd meg. Rakd hozzá a zöldségeket, majd ízesítsd mustárral és ketchuppal. Mehet hozzá a liszt, keverd össze jól a zöldségekkel, és öntsd fel hét deci vízzel. Főzd kis lángon 20 percig, közben sózd, borsozd. Szűrd át, majd a hússal együtt kínáld. Amennyiben túl híg, keverj még hozzá kevés lisztet, és forrald össze.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések