A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Olcsó, alig van benne kalória, és szuperegészséges: 8 ételvariáció káposztára


A káposzta rákmegelőző, immunerősítő és emésztésserkentő hatása is ismert.


Néhány éve nagy divat volt a káposztaleves-kúra, amiből hét napon keresztül annyit lehetett enni, amennyit csak bírt az ember, mégis gyors fogyást eredményezett alacsony kalóriatartalma miatt - mindezt persze kolbász és kenyér nélkül fogyasztva.

Ugyanakkor a káposztaleves-diéta ahogy régen, úgy manapság is csak ideig-óráig működik, nem a legjobb a hosszú távú fogyáshoz, mivel a szervezet nem kapja meg azokat a fontos tápanyagokat, amelyekre egy egészséges fogyás során szükség lenne, így hamar vissza is kúsznak a leadott kilók. A tartós fogyáshoz ugyanúgy szükség van jó szénhidrátokra és egészséges zsírokra is, de tény, hogy a káposzta vagy akár a savanyított változata remekül támogathatja a fogyókúrát.

Amellett, hogy roppant alacsony kalóriatartalommal bír, 100 grammja nagyjából 20 kcal-t tartalmaz, rostokban gazdag, amelyek a teltségérzet mellett biztosítják az emésztőrendszer megfelelő működését is, hiszen a benne levő emészthetetlen rostok a bélben található jó baktériumok, a bifidobaktériumok és a lactobacillusok táplálékai.

A káposzta ezenkívül különösen gazdag C-vitaminban, 100 grammban 40 milligramm található, valamint antioxidáns, azaz véd a szabad gyökök okozta sejtkárosodással szemben, káliumtartalma miatt pedig enyhe vízhajtó hatású.

A káposztalevesen túl is van élet: az alábbiakban olyan recepteket mutatunk, amelyek bátran beépíthetőek a diétába, változatosak, nem mellesleg pedig isteni finomak!

1. A liszt nélkül készülő káposztás lepények szaftos textúrájáról a dinsztelt hagyma és a joghurt gondoskodik, amit sóval, borssal, kakukkfűvel és oregánóval ízesíthetsz. Az olcsó, ám laktató finomság husik mellé, de egymagában is megállja a helyét.

2. A nyers, csíkokra vágott káposzta remekül illik a chilis garnélához, amit citrommal és fokhagymával dobhatsz fel. Az így meggrillezett garnélákat halmozd a tortillalapon csücsülő káposztára.

3. A korianderrel és kurkumával ízesített lencsekrémlevest olajon megpirított, ropogós kelkáposztacsíkokkal dobhatod fel.

4. A rakottashoz fél fej káposztára, egy közepes cukkinire és 120 gramm bulgurra lesz szükséged. Párolj meg minden hozzávalót, majd rétegezd egymásra. A tetejére reszelt sajtot szórhatsz, majd süsd aranybarnára.

5. A coleslaw saláta egész évben beszerezhető alapanyagokból készül, amelyben fehér káposzta, vöröshagyma és sárgarépa kap helyet. Majonéz helyett natúr joghurttal készítsd.

6. A megpárolt káposztaleveleket töltsd meg a csirkemellkockákból, sárgarépából, földimogyoróból és mogyoróhagymából készült töltelékkel.

7. A kelkáposztából egészséges nassolnivaló, chips is készülhet. Leveleire bontva, apróra vágva, olívaolajjal meglocsolva, picit sózva és egy csipet chilivel megszórva tedd a sütőbe. Negyed óra alatt kész is van a rágcsálnivaló.

7. Hogy igazán finom legyen, a babérlevél és a kömény kötelező a párolt lila káposztába. Húsok mellé kiváló köret lehet.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések