A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lewis Hamilton: Black Lives Matter, Love is love és a migráció jó dolog


Lewis Hamilton csalódott, amiért az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom lendülete megtört, de a hatszoros Formula–1 világbajnok pilóta egy új, egyedi pólóval jelezte, hogy ő nem lankad az ügyben, és új szlogenekkel is előállt.


Lewis Hamilton, aki a Black Lives Matter (BLM) mozgalmat behozta a Formula–1-be, és inkább kevesebb, mint több sikerrel próbálta rávenni pilótatársait, hogy csatlakozzanak hozzá, új pólóval jelentkezett, amivel már a múlt hét végén az Emilia Romagna-i Nagydíjon előállt, Imolában. Ezen már azt a nézetet is képviseli, hogy a „bevándorlás jó dolog”, a „szerelem pedig szerelem” – gyaníthatóan arra célozva, hogy nemektől függetlenül. A Mercedes pilótája egyúttal amellett is letette a voksát, hogy a nők jogai természetes emberi jogok, a tudomány pedig valós. Hamilton a Facebookon és a Twitteren is jelezte, hogy mindezeket képviselni fogja a Formula–1-es nagydíjakon.

Lewis Hamiton leglátványosabb performanszát szeptemberben a mugellói Toszkán Nagydíjon adta elő, amikor a díjátadó ceremónián olyan pólóban jelent meg, amelynek az elején a „Tartóztassák le a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort” felirat volt olvasható, hátul pedig egy fotó mellett az állt: Mondd ki a nevét! (Az Egyesült Államokban márciusban az afroamerikai Breonna Taylort otthonában lőtték le a rendőrök egy rajtaütés alkalmával.) Hamilton a hivatalos fotózásra már a Mercedes overalljában állt oda, de így is felmerült, hogy megbüntethetik, mert a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) a díjátadó ceremóniáknál szigorúan tiltja a politikai megnyilvánulásokat.

Erre a legjobb példa a 2006-os Török Nagydíj. Az isztambuli futam díjkiosztóján a futamgyőztes Felipe Massának (Ferrari) Mehmet Ali Talat adta át a díjat, akit az Észak-ciprusi Török Köztársaság elnökeként mutattak be. Ám ezt az országot egyedül Törökország ismeri el. (Ciprus északi részét 1974-ben foglalták el török katonák, az ország azóta is kettéosztott.)

Az egyértelmű politikai akció miatt a FIA ötmillió dolláros büntetést rótt ki a Török Nagydíj rendezőire.

A Toszkán Nagydíjon Hamilton végül megúszta a büntetést.



Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések