A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Letehetetlen foszlós sajtos pogácsa: a tésztába is jócskán kerül sajt


Ez a békebeli sajtos pogácsa nem lesz kemény vagy fojtós. A sok sajtot se spórold ki belőle!


Szeretjük a pogácsát sokféleképpen, ám az egyik legfinomabb talán a sajtos, hajtogatott változat. Bár ez kicsit időigényesebb, de annyira finom, pehelykönnyű, hogy megéri a fáradságot. A hajtogatástól sem kell tartanod, arra azonban ügyelj, hogy mindig ugyanabban a sorrendben végezd.

Hozzávalók:

A tésztához
* 50 dkg liszt
* 25 dkg vaj
* 15 dkg sajt
* 3 dkg élesztő
* 2.5 dl tej
* 2 dl tejföl
* 2 db tojássárga
* 1 teáskanál cukor
* só

Kenéshez
* 1 db tojássárga

Elkészítés:

Langyosíts meg egy deci tejet, keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Pihentesd öt-tíz percig, vagyis futtasd fel. Akkor jó, ha a térfogata megnő, és habos lesz.

A lisztet szitáld egy nagy tálba, rakd hozzá a vajat, a tojássárgát, a tejfölt, a reszelt sajt felét, a maradék tejet és a felfutott élesztőt. Ízlés szerint adj hozzá sót is, és gyúrd össze. Rugalmas tésztát kell kapnod. Ha túl kemény lenne, kanalazz hozzá tejfölt. Amennyiben ragacsos, szórj hozzá még lisztet.

A tésztát fedd le konyharuhával, és keleszd 30 percig. Pihentetés után nyújtsd ki körülbelül egy centi vastagra, és hajtogasd alulról felfelé, felülről lefelé, balról jobbra és jobbról balra. Ismételd meg a nyújtást és a hajtogatást 20 perces szünetekkel még háromszor.

Ezt követően nyújtsd ki a tésztát két centi vastagra, szúrd ki pogácsaszaggatóval, majd vagdosd be mindegyik tetejét. Kend meg tojássárgával, a tetejére szórd a maradék sajtot. Pihentesd még 15 percig, majd előmelegített sütőben, 190 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt. Amikor a pogácsa megpirul, vedd ki a sütőből.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések