Hirdessen itt

Közel a megoldás? 95 százalékos hatékonyságú koronavírus-vakcinát fejlesztettek


A koronavírus-járvány második hullámának egyértelműen a hatékony vakcinák megjelenése vethet véget, most egy bizakodásra okod adó oltásról adtak hírt.


A Moderna nevű vállalat hétfőn bejelentette, hogy az adatok előzetes elemzése alapján eddig 94,5 százalékos hatékonyságúnak bizonyult az általuk fejlesztett koronavírus-vakcina.

Múlt héten a Pfizer nevű gyógyszercég jelentette be, hogy az ő vakcinájuk fázis 3 tesztjei során 90 százalékos hatékonyságot mutatott, vagyis egyre biztatóbb eredmények érkeznek a COVID-19 elleni harcban.

A Moderna tesztjein több mint 30 ezer önkéntes vett részt és azok közül, akik két dózis vakcinát kaptak, mindössze öt résztvevő kapta el a koronavírust és lett tüneteket mutató beteg. Ezzel szemben az amerikai egészégügyi intézet független adatellenőrző bizottsága szerint a placebóval beoltott önkéntesek közül 90 fő betegedett meg.

"Ez mindannyiunknak reményt ad, hogy a vakcina képes lesz megállítani a világjárványt, és visszatérhetünk a régi életünkhöz"– idézi a BBC Dr. Stephen Hoget, a Moderna elnökét.

Amennyiben a további vizsgálatok is igazolják hatékonyságát, akkor a Pfizer és a Moderna oltása nagyon hamar megkaphatja a szükséges engedélyeket, és már az év vége előtt elkezdődhet a vakcinák szélesebb körű használata. A Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett vakcinából idén várhatóan 50 millió adag készül, a Moderna pedig 20 milliót gyárt kizárólag az amerikai piacra.

A kutatás természetesen folytatódik, és a Moderna szerint ez a magas hatékonysági mutató még változhat, ahogy haladnak előre a teszteléssel, illetve azt sem lehet még tudni, mennyi ideig tart a kialakuló védettség a vírus ellen. A vakcina mellékhatásaként említették a fáradtságot, az izomfájdalmat, és fájdalmat az oltás körül a második dózis beadása után.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések