A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kipucolják a májat, erősítik az immunrendszert: 4 szuper étel, ami nagyon jót tesz a szervezetnek


A máj egészséges működése elengedhetetlen a fogyáshoz is.


A máj az anyagcsere egyik legfontosabb szerve, amely többek között a vérbe került méreganyagok eltávolításáért felel, de segíti a zsíranyagcserét, szerepet vállal a fehérjeszintézisben, koleszterint termel az epe előállításához, amely a zsírok lebontásáért felelős, ezért a máj egészséges működése elengedhetetlen a gyors és tartós fogyáshoz.

Az olyan ártalmas szokások, mint a dohányzás, az alkohol fogyasztása, a stressz vagy az egészségtelen, nehéz ételek megterhelik a májat, lelassítják az anyagcserét, ami miatt nem működik hatékonyan a zsíranyagcsere, a fölöslegesen felhalmozódott és raktározódott zsírsejtektől pedig egyre nehezebb lesz megszabadulni.

Májtisztító ételek

Vannak azonban olyan ételek, amelyek megkönnyítik és segítik a máj munkáját, mindemellett erősítik az immunrendszert, így közvetve ideálisabbá téve a zsíranyagcserét.

Káposzta

A máj számára kifejezetten jó szolgálatot tesznek a káposztafélék, amelyek a bélflóra támogatásával járulnak hozzá a szerv megerősítéséhez. A káposzta rendkívül magas rosttartalommal bír, aminek köszönhetően serkenti az emésztési folyamatokat, de számos olyan vitaminban is bővelkedik, amelyek szükségesek a sikeres diétához. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően pozitívan befolyásolja a szervezet zsírégető folyamatait, a benne található K-vitamin - ami a véralvadás egyik fontos szabályozója - is elősegíti a máj munkáját.

Cékla

A gyökérfélék, mint a cékla rendívül erős antioxidáns, sok benne a C- és B-vitamin, a magnézium, a vízhajtó kálium, a kalcium és a vas. A benne található rostok a pektin poliszacharid-tartalom miatt hatékonyan képesek megtisztítani az emésztőrendszert, serkentik az emésztést és támogatják a szervezet kiválasztási folyamatait. Patkányokon végzett kísérletek azt is kimutatták, hogy a céklában található rostok 30%-kal csökkentették a rossz - LDL - koleszterin, 40%-kal a triglicerid szintjét, valamint növelték a jó - HDL - koleszterin mennyiségét.

Zöld leveles zöldségek

A spenót vagy sóska betainban gazdag, ami jótékonyan hat a szív és a máj egészségére, valamint a megfelelő emésztésre. A zöld levelesek alig tartalmaznak kalóriát, rengeteg bennük a rost és az E-vitamin is, ami segíti az anyagcserét. Káliumtartalmuk is magas, aminek köszönhetően remek vízhajtók, így a haspuffadás megszüntetésében is segítenek.

Grépfrút

A szezon nagy slágere a C-vitaminban gazdag grépfrút. Két fő komponense, a naringin és a naringenin flavonoidok hasznos antioxidánsok, amelyek óvják a májat, és csökkentik a gyulladást a szervezetben. A grépfrút fogyasztása kutatások szerint csökkenti az LDL-koleszterin szintjét.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések