A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csúcskategóriás mesterlövész-fegyvereket fog gyártani Magyarország


Újabb német-magyar hadiipari együttműködést jelentettek be ma a HM Arzenál kiskunfélegyházi fegyvergyárában. A Unique Alpine TPG-3-as mesterlövészfegyverének legújabb változatát, illetve a népszerű AR-10-es és AR-15-ös családba tartozó félautomata karabélyokat fognak gyártani Magyarországon.

Körülbelül egy éve dolgozik együtt a francia hátterű, bajor tulajdonú Unique Alpine a HM Arzenál kiskunfélegyházi fegyvergyárával újfajta fegyverek fejlesztésén és tesztelésén – mondta el Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A mostani megállapodás keretein belül a felek arról állapodtak meg, hogy a TGP-3 NX mesterlövészfegyvert, illetve az AR-10 NX és AR-15 NX félautomata karabélyokat fogják gyártani Magyarországon.

MARÓTH GÁSPÁR, VÉDELMI FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS KORMÁNYBIZTOS ELMONDTA: KÉSŐBB MÁS TÍPUSOK GYÁRTÁSA IS SZÓBA JÖHET, A UNIQUE ALPINE A MAGYAR MÉRNÖKÖKKEL KÖZÖSEN FOLYAMATOSAN DOLGOZIK ÚJ FEGYVEREK FEJLESZTÉSÉN.

A kormánybiztos azt is elmondta: évente százezres mennyiségű fegyvert képes lesz előállítani az üzem, a pontos szám a megrendelések volumenétől függ.

Mit tud az új mesterlövészfegyver?

A Unique Alpine TPG-3-as mesterlövészfegyverét eredetileg az Egyesült Államok különleges erőinek fejlesztette ki a vállalat a belga FN Herstallal közösen, ennek legmodernebb változatát, az NX-et fogják Magyarországon gyártani. A fegyver egyik legnagyobb különlegessége az, hogy többféle kaliberű és fajtájú lőszertípussal használható, képes többek közt a .338-as Lapua Magnum, a .308-as Winchester ás a .300-as Winchester Magnum és .338-as Norma Magnum lőszer tüzelésére is.


Mindössze egy perc elég ahhoz, hogy a különféle kaliberű lőszerek közt váltani tudjon a felhasználó, hiszen csak a csövet, a zárfejet és a tárat kell hozzá cserélnünk. Ez lehetővé teszi, hogy sokféle feladatot el tudjon látni a fegyvertípus, de magas fokú modularitásának köszönhetően katonai és rendőri felhasználás mellett akár sportfegyverként és vadászfegyverként is tud funkcionálni.

A TPG-3-as csőhossza 24-26 inch, attól függően, hogy milyen cső van a fegyveren, körülbelül 6,2-6,4 kilogrammot nyom. A fegyver hatásos lőtávolsága papíron 800-1500 méter, de adtak már le vele pontos találatot 2500 méterről is.

AR-10-es és AR-15-ös karabélyok is készülni fognak

Szintén újdonság, hogy a cseh fejlesztésű Bren 2-es gépkarabélyok mellett a populáris AR-10-es és AR-15-ös platformon alapuló kézifegyvereket is gyártani fogják a kiskunfélegyházi fegyvergyárban. Bár a platform alaptervei egészen a ’60-as évekbe nyúlnak vissza, az AR-család fejlesztése folyamatos, a mai napig készülnek olyan típusok, amelyek a legmodernebb fegyvergyártási innovációkat tartalmazzák.


Dimenzióiban a Magyarországon készülő AR-15-ös változat leginkább az M4-re hajaz, de félautomata, a civil piacra készült. Legnagyobb előnye, hogy magas fokon személyre szabható. A magyar fegyver sajátossága, hogy anyagminőségben és összeszerelésben a versenytársak előtti, nem lötyög, nem lóg, mint számos AR-típuson, a várható élettartama hosszabb, mint egy átlagos, a piacon elérhető AR-nek.

Elsősorban az üzleti potenciál miatt döntöttek egy AR-típus gyártása mellett: több száz országban használják az AR-platformot katonai és rendőri egységek és a félautomata változat az amerikai civil lakosság körében is rendkívül népszerű. Csak az Egyesült Államokban 5-10 millió AR-15-származék található.

A Magyarországon gyártott félautomata karabélyok AR-15 NX és AR-10 NX névre fognak hallgatni.

Már több AR-15-ös is elkészült Magyarországon, az összeszerelés és a fejlesztés folyamatos.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések