Hirdessen itt

Karcsúak, pedig sosem diétáznak: az indonéz nők 4 kedvelt zsírrobbantó tápláléka


Hogyan őrzik meg vonalaikat, miközben a fogyókúra fogalma ismeretlen számukra?


Ha szóba kerül Indonézia, az ember rögtön egy mesés világba képzeli magát, türkizkék, kristálytiszta tengerrel, fehér homokos tengerparttal és különleges ételekkel. Itt található az ország egyik trópusi ékköve, az Istenek szigetének is nevezett Bali is.

A következő, ami eszünkbe juthat, akár a filmekből, az az indonéz nők kecsessége, karcsúsága, kedves mosolya. Annak titka, hogy hogyan őrzik meg vonalaikat, miközben a fogyókúra fogalma szinte ismeretlen számukra, főként a táplálkozási szokásokban és egészséges alapanyagokban rejlik.

Indonéziát 18 ezernél is több sziget alkotja, ahol közel háromszáz népcsoport több száz különböző nyelvet beszél, így gasztronómiájukban is a sokszínűség mutatkozik meg. Minden régiónak megvannak a maga specialitásai, ízvilágában keveredik a balinéz, szundaléz, maláj, kínai, indiai és a holland gyarmatosítók gasztronómiája.

Az indonéz emberek ételeiket főként banánlevélen párolva, roston vagy blansírozva fogyasztják. Utóbbi olyan ételkészítési eljárás, amely a zöldségek és gyümölcsök előfőzéséből, majd nagyon hideg, jeges vízben lehűtéséből áll, célja elsősorban az alapanyagok romlásának, ízváltozásának megakadályozása. Ezeket is érdemes ellesni tőlük, de az alapanyagaik és tradicionális fogásaik között is találni követendő példákat.


A galangagyökér és az indonéz fűszerek

A gyógyító, emésztésserkentő fűszernövények közül a szerecsendiót, a Cayenne-borsot, a szegfűszeget, a kurkumát, a gyömbért vagy a galangagyökeret használják. Utóbbit egész Délkelet-Ázsiában termesztik, íze a gyömbér és bors keverékére hasonlít, kissé citrusos aromavilágú. A galangagyökeret émelygés enyhítésére, emésztési problémákra használják.

Bakso

Az indonézek egyik legismertebb streed foodja a bakso, vagyis az indonéz húsgombócleves. Ehhez marhacsontból, fokhagymából, makadámdióból és pirított mogyoróhagymából alaplevet főznek, majd csirkéből vagy marhából készül húsgombócokra öntik, amit sárga tésztával és rizses cérnametélttel szolgálnak fel. Tartalmas egytálétel, ami amellett, hogy egész napra eltelít, egészséges alapanyagokból készül.

A mogyoróhagyma vagy salotta olyan vegyületeket tartalmaz, melyek segítenek gyomorfekély vagy más gyulladásos bélbetegségek esetén. A,- C- és E-vitaminban is gazdag. A makadámdió egészséges zsírsavakat és flavonoidokat is tartalmaz, amelyek felveszik a harcot a káros gyökökkel és a gyulladásokkal szemben.


Nasi pecel

A zöldségétel blansírozott vízispenótból, szójababcsírából, tofuból, papajából és főtt rizsből készül, amihez csípős, fokhagymás, tamarindos földimogyorószószt kínálnak. Csak úgy, mint a zöld leveles zöldségek, a vízispenót tápanyagokban gazdag, és jó szolgálatot tesznek a bőrnek és emésztésnek egyaránt, káliumtartalma kihatja a felesleges vizet a testből. A sült rizshez fokhagymát, szójaszószt és a káliumban, magnéziumban és vasban gazdag tamarindfa gyümölcséből készült szószt kevernek.

Halak és sovány húsok

A halak és tenger gyümölcsei ugyancsak gyakran szerepelnek az indonéz étlapon, húsokat, csirkét és marhát azonban ritkán fogyasztanak, ételeikben gyakran helyettesítik őket tofuval vagy magas fehérjetartalmú szójacsírával. Tejet, tejtermékeket nem nagyon használnak a főzéshez.

A halak és húsfélék fehérjetartalmuk miatt fontosak a fogyókúrában, hiszen a proteinek táplálják az izmokat, nélkülük nem képesek fejlődni, ezáltal több kalóriát égetni. A tofu amellett, hogy ásványokban és vitaminokban gazdag, segít a káros koleszterin - LDL - szintjét csökkenteni, és ugyancsak sok fehérjét és élelmi rostot tartalmaz, amely az emésztésnek is jót tesz.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések