A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ilyen esetekben súlyosabb lefolyású lehet a koronavírus


Nem csak a krónikus betegekre veszélyesebb a koronavírus, hanem azokra is, akik egészségtelen életmódot folytatnak.


Kiszámíthatatlan, kinél milyen súlyos tünetekkel jelentkezik a koronavírus. A tapasztalatok alapján a krónikus betegségben szenvedők a nagyobb kockázati csoportba tartóznak. Azonban nem csak a különböző szervi problémák, hanem életmódunk is hatással van arra, mennyire viseli meg a szervezetünket a fertőzés. A Napi Újság most három olyan tényezőt gyűjtött össze, amik befolyásolhatják a vírus súlyosságát.

Dohányzás

A fertőzés és annak szövődményeiben leginkább érintett szerv a tüdő, amelynek épp a kórokozóktól védő csillószőrös hámsejtjeit károsítja a dohányzás, így a vírusok, baktériumok általában nagyobb eséllyel tapadnak meg, súlyosabb szövődményeket okozva az ember számára. A WHO szerint a kisebb tüdőkapacitás és a kísérő légúti betegségek tovább növelik a probléma súlyosságát.

A dohányzás a koronavírus terjedését is elősegíti. A kifújt füsttel ugyanis több aeroszol kerül a levegőbe, amely a javasolt másfél méteres távolságon is könnyedén túljut.

Elhízás

Számos tanulmány számolt be arról is, hogy a Covid-19 súlyosabban érinti a jelentős túlsúllyal élőket. Megállapították, hogy nemcsak sokkal nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba az elhízottak, de az intenzív osztályra jutottak aránya és a halálesetek száma is magasabb volt a túlsúlyosoknak.

Az elhízás összefüggésben áll az immunrendszer gyengülésével, a krónikus gyulladásokkal és a vérkeringési zavarokkal is. A túlsúlyosak ezen túl nagyobb valószínűséggel érintettek a magas vérnyomásban, valamint a tüdő-, szív- és cukorbetegségben. Ezek mindegyike hozzájárul a szervezet sikertelen védekezéséhez a koronavírussal szemben.

Légszennyezés

Nem csak az életmódunk, de a környezeti tényezők is befolyásolhatják a szervezet vírus elleni védekezését. A szmog szennyező részecskéi megnövelik az ACE2 nevű enzim mennyiségét a légzőszervekben, amelyeken keresztül képesek a sejtekbe jutni a vírusok.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések