Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Házi alaplé csontlevesből: jól jön krémleveskhez, főzelékekhez


Finomabbak lesznek a krémlevesek és a főzelékek, ha sima víz vagy leveskocka helyett házi alaplevet használsz.


Az alaplevet bármilyen csontból és néhány szál leveszöldségből elkészítheted: a sertés, a marha és a csirke is remek alap. Önmagában kevésbé erőteljes az íze, mint a vasárnapi húslevesnek, de pont ezért remek alapja bármilyen krémlevesnek, főzeléknek vagy akár rizottónak, mártásnak. Ha elég nagy a mélyhűtőd, érdemes nagy mennyiséget főzni belőle, majd adagonként lefagyasztani.

Hozzávalók:

*  50 dkg csont
*  1 evőkanál fekete bors
*  4 babérlevél fokhagyma
*  2 szál sárgarépa
*  2 szál fehérrépa
*  1 db zellergumó
*  1 db zellerzöld
*  1 kis fej karalábé
*  1 fej vöröshagyma
*  1 csokor petrezselyem
*  só

Elkészítés:

A csontokat mosd meg, vágd egyforma darabokra, tedd egy nagyobb lábosba, és öt liter hideg vízben a lehető legkisebb lángon kezdd főzni. Végig ügyelj arra, hogy a víz ne forrjon, csak gyöngyözzön. Amíg a víz melegszik, készítsd elő a zöldségeket: pucold meg, a répákat negyedeld, a zellert és a karalábét vágd vastag karikára vagy cikkekre. A hagymát és a fokhagymagerezdeket hámozd meg, és hagyd egészben. A zöldségeket, a zeller egészben hagyott zöldjét és a fűszereket add a csonthoz.

Gyöngyözve főzd 2,5-3 órát, közben a habot szedd le, és ízesítsd a fűszerekkel. A vége felé tedd hozzá a petrezselymet. Amíg a hús és zöldségek teljesen megpuhulnak, a leves színe pedig szép sárga lesz, szűrd át. Fagyasztóban hónapokig eláll. 

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések