A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az MNB 49 millió forint bírságolta a Raiffeisent


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 43 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra és 6 millió forintot leányvállalatára, a Raiffeisen Corporate Lízingre belső ellenőrzési, szabályozási, kockázatvállalási és -kezelési, adatszolgáltatási, IT-biztonsági, tőkekövetelmény-számítási és betétbiztosítási hiányosságok miatt, valamint kötelezte az intézményeket a jogsértések megszüntetésére - közölte a jegybank, hozzátéve, hogy a feltárt problémák nem befolyásolják a bankcsoport megbízható működését.


Súlyosító körülménynek minősült a hitelintézeti bírság összegének meghatározásakor a feltárt hibák nagy száma és hatása, illetve a bank esetében az is, hogy egyes, a korábbi vizsgálatok során feltárt IT-hiányosságok megismétlődtek.

Enyhítő körülménynek számított mindkét intézménynél, hogy nem merült fel rendszerszintű probléma, a megállapított hiányosságoknak pedig nem volt jelentős hatása a biztonságos működésre, a pénzpiacra vagy annak ügyfeleire. A vizsgált intézmények együttműködő magatartást tanúsítottak, több probléma kijavítását pedig már az ellenőrzés során dokumentáltan megkezdték - írta az MNB.

Az MNB hétfői közleménye szerint egyebek mellett feltárták, hogy a hitelintézet belső ellenőrzése számos esetben nem teljeskörűen vizsgálta a bank folyamatait, szakterületeit.

Hitelkockázati hiányosságnak számított, hogy a Raiffeisen Bank egyes ügyfélcsoportokat hiányosan térképezett fel, vállalati hiteleinek egy részénél pedig nem végzett éves limitfelülvizsgálatot. Nem volt egységes a döntési hatáskörök szabályozása, hiányosságok merültek fel a nem teljesítő és átstrukturált hitelekre, illetve a fedezetértékelésre vonatkozó belső szabályozások terén.

A tőkeszükséglet-számítás során egyes esetekben nem a jogszabály által meghatározott kockázati súlyokat alkalmazták, a figyelembe vehető fedezetek beszámításakor pedig nem a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el. Továbbá a jegybank problémákat azonosított a hitelintézet informatikai és információbiztonsági működésében is.

Az MNB megállapította azt is, hogy a Raiffeisen Banknak felül kell vizsgálnia a Konszolidált Biztosított Betétesi (KBB) nyilvántartását, és abban csak az Országos Betétbiztosítási Alap által valóban biztosított betéteseket szabad szerepeltetnie.

A Raiffeisen Corporate Lízing esetében szintén hitelkockázati, IT-biztonsági és adatszolgáltatási hiányosságok merültek fel - közölte az MNB.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések