A kelt tésztából készülő birsalmás, mandulás lepény igazi őszies süti, aminek képtelenség ellenállni.
A különleges, illatos birsalmás lepény édes és fanyar, puha, a teteje pedig roppanós. A töltelék csak annyival macerásabb, mint a sima almás lepényé, hogy a birset meg kell főzni, mielőtt a sütibe kerül, de a különleges ízekért megéri. Tedd még izgalmasabbá a desszertet, szórd meg mandulaforgáccsal. A legtöbb kelt tésztához hasonlóan ez is langyosan a legfinomabb.
Hozzávalók:
* 30 dkg liszt
* 5 dkg zsír
* 3 dkg élesztő
* 2 evőkanál cukor
* 2 dl tej
* 2 db tojássárgája
A töltelékhez
* 5 db birsalma
* 5 evőkanál cukor
* 1 teáskanál fahéj
A tetejére
* 5 evőkanál mandulaforgács
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, rakj bele egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és pihentesd öt-tíz percig, amíg felfut, azaz jól megemelkedik. Közben a lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a maradék cukrot, részletekben az olvasztott zsiradékot, a tojássárgájákat és az élesztőt. Kézzel vagy géppel dagaszd meg a tésztát. Szórd meg a tetejét liszttel, és takard le konyharuhával, majd keleszd 30-40 percig.
Közben a birsalmát alaposan mosd meg, vágd tetszés szerinti gerezdekre, ízesítsd cukorral és fahéjjal. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és párold 15-20 percig.
Amikor a tészta a duplájára nő, tedd át lisztezett felületre, és nyújtsd akkorára, mint a tepsid, majd béleld is ki vele. A tetejére rakd a gerezdekre vágott birsalmát, és 170 fokos sütőben süsd meg 30-35 perc alatt. Az utolsó percekben szórd meg a mandulával.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések