Hagyjon fel a kormány az uniós vétó lebegtetésével, mert az veszélyes és hatalmas károkat okozhat az országnak – sürgette pénteki online sajtótájékoztatóján Balczó Zoltán, a nemzeti oldalt eláruló Jobbik országgyűlési képviselője.


A radikális politikusból gyurcsányistává vedlett politikus a vétót olyan fenyegetésnek nevezte, amely tovább rontja Magyarország – szerinte már így is gyenge – renoméját.

Balczó egy évtizede még EU-gyűlölő volt maga is  de már más szelek fújnak. Hangsúlyozta: a júliusi uniós csúcson Orbán Viktor is elfogadta a hétéves költségvetésről és a helyreállítási alapról született megállapodást, abban pedig egyértelmű utalás szerepelt a jogállamiság követelményére.

Balczó Zoltán kiemelte: a későbbi egyeztetéseken véglegesített dokumentum nem “általános gumiszabályokat” határoz meg, kikerült belőle mindennemű ideológiai feltétel.

Világosan megfogalmazták, hogy olyan esetben kerülhet sor ilyen típusú szankcióra, ha egy tagország jogállamiság-sértése közvetlenül és súlyosan veszélyezteti az Európai Unió pénzügyi érdekeit – jelentette ki az ellenzéki politikus.


Nincs arról szó, hogy például Magyarország migránspolitikája okot adhatna egy ilyen szankcióra – fogalmazott.

Hozzátette: nem jelenik meg kívánalomként az alkotmányban rögzített családjogi szabályozás megváltoztatása sem, az viszont igen, hogy a tagállamok többsége elvárja a felelős gazdálkodást az uniós pénzekkel.

Csak azt az országot szankcionálják, amelyik nem megfelelően működteti az EU-s pályázati pénzekkel foglalkozó intézményeit, amelyiknek a bíróságai nem függetlenek, amelyik esetében az ügyészség nem folytat érdemi nyomozást, és nem is kívánja megelőzni az EU-s pénzek elcsalását, amely országban nem működnek együtt a hivatalos szervek a csalás elleni hivatallal vagy az európai ügyészséggel – fogalmazott a jobbikos hazaáruló.

Az gyurcsányista politikus szerint egyetlen út van: betartani azokat a szabályokat, amelyek révén meg lehet előzni az uniós források elcsalását, akkor is, ha tudjuk, “ezek az összegek mennyire fontosak az Orbán Viktor-i hűbéri rendszer fenntartásához”.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek