A mai napon kezdődik Olaf Latzel tárgyalása a brémai kerületi bíróságon, melyben az ügyészség lázadással vádolja.


“Christopher Street Day bűnözői mindenhol vannak.” Ezen és hasonló nyilatkozatok miatt folytat tárgyalásokat a brémai kerületi bíróság mától Olaf Latzel lelkipásztor ellen. 2019 októberében a németországi Evangélikus Egyház (EKD) részét képező brémai plébánián szervezett egy “Bibliai Autósiskola házasságért” elnevezésű fórumot.

A lelkipásztor többször homofóbnak nyilvánította saját magát a szeminárium során és elmondta, hogy

“a homoszexualitás a társadalom degeneratív formája, amelyet az istentelenséget okoz.”


A továbbiakban arról is szó esett, hogy “a nemi mocskolás támadás Isten teremtési rendje ellen, mélységesen ördögi és sátáni.”

Latzel hangfájlként rögzítette a szemináriumot, majd azt feltöltötte a YouTube csatornájára. A szigorúan konzervatív lelkész csatornájának csaknem 25 000 követője van. A fájlt természetesen a népszerűvé válása után törölték.

Az ügyészség Latzel kijelentéseit lázadásnak, egyeseket meg már bűncselekményként értékeli, ezenkívül úgy véli, ezek konkrét megtámadása egyes csoportoknak, ami sérti az emberi méltóságot. Latzel gyűlöletet keltett olyan emberek ellen, “akik eltérnek az állítólag helyes biszexuális és heteroszexuális normától a nemi identitásuk és vagy szexuális irányultságuk szempontjából”.

A homoszexuálisokat legtöbbször bűnözőként, a homoszexualitást pedig a társadalom degeneratív formájaként emlegeti a lelkipásztor. Latzel elítélése esetén három hónap és öt év közötti börtönbüntetéssel számolhat.

A brémai evangélikus egyház nem kíván nyilatkozni az esetről, meg szeretnék várni az eljárás végét. Áprilisban Latzel egy egyházi istentiszteleten kifejtette az állításokat:

“A bűnöző kifejezést nem homoszexuális emberekre, hanem aktív agresszorokra érti, akik az elmúlt években többször támadtak és istenkáromlóan rágalmazták közösségünket”.


Latzel-t december elejéig felfüggesztik lelkipásztori tevékenységei alól és a bizottsági elhatárolódik Latzel kijelentéseitől, amit a lehető legerősebb módon ítélnek el. “Az intolerancia ellentétes az evangéliummal, a pejoratív és diszkriminatív attitűdöknek nem lehet helyük az egyházban.” – volt hallható több német egyházi reakcióból.

Az EKD (Német Evangélikus Egyház) Tanácsának elnöke, Heinrich Bedford-Strohm a hétvégi interjúban bírálta Latzelt: “Az intolerancia ellentétes az evangéliummal, a pejoratív és diszkriminatív attitűdöknek nem lehet helyük az egyházban.”

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek