Hirdessen itt

A Goldman Sachs rontotta az amerikai és az európai GDP-előrejelzést


Meredeken rontotta az Egyesült Államok és Európa gazdasági növekedési előrejelzését a Goldman Sachs amerikai bankház arra hivatkozva, hogy az új koronavírussal megfertőződöttek számának drasztikus emelkedése negatív hatást gyakorol a világ nagy gazdaságaira.


Az Egyesült Államok esetében 2021 első negyedévére a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének ütemét 7 százalékról 3,5 százalékra mérsékelték, Európát illetően pedig az idei év utolsó negyedére 9,1 százalékos emelkedésről 8,7 százalékos visszaesésre rontották az előrejelzést a New York-i székhelyű globális befektetési bank elemzői az ügyfeleiknek hétvégén küldött feljegyzésükben.

A Jan Hatzius, a Goldman Sachs főközgazdásza vezette elemzők csoportja a koronavírus-járvány második hullámát fékező szigorú korlátozások és zárlatok bevezetésével indokolta a rövid távú európai GDP-prognózis felülvizsgálatát, míg az amerikai gazdaság esetében az új zárlatok elrendelésének potenciális kockázataira hivatkozott.

Ezzel együtt is a Goldman Sachs hosszú távú előrejelzései még mindig jóval optimistábbak, mint más bankoké. A Goldman elemzői a világgazdaság jövő évi növekedésének ütemét 6 százalékra várják, az 5,2 százalékos konszenzusos előrejelzést jócskán meghaladva, ugyanis arra számítanak, hogy a gazdaság a jelenlegi gyengeségről sokkal erősebb növekedésre vált át, amint feloldják Európában a zárlatokat és elérhető válik a Covid-19 betegség elleni hatásos védőoltás.

Jan Hatzius szerint az elnökké választott Joe Biden valószínűleg együtt fog működni a szenátusi többséggel és egy ezermilliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomagban tudnak majd megállapodni. Ez azonban kevesebb mint fele annak, mint amire a Goldman számított abba az esetben, ha a demokraták megszerzik a szenátusban és megtartják a képviselőházban többségüket.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések