A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

10 gyógynövénytea női bajokra: rendezik a ciklust, csökkentik a menstruációs fájdalmat


A menstruációs panaszok és a stressz ellen gyógynövényteákkal is fel lehet venni a harcot.


A gyógynövényeknek számos felhasználási módja létezik. A legkellemesebb talán az, hogy hideg vagy meleg teaként is fogyaszthatók.

Szárított gyümölcsökből, virágokból, növények leveleiből, fűszer- és gyógynövényekből is készíthetők a gyógyteák. Ízben és hatásban is rendkívül változatosak, mindenki megtalálhatja közöttük a kedvére valót - habár nem mindig a legfinomabbak bizonyulnak a leghatásosabbaknak is.

A menstruáció körüli és közbeni fájdalommal, emésztési zavarokkal, hangulatingadozásokkal, alvásproblémákkal rengeteg nőnek meggyűlik a baja. Sokan természetes úton szeretnének megszabadulni a kellemetlen tünetektől. A megfelelő étrend és a rendszeres mozgás mellett a gyógynövényteák is támogathatják a hormonháztartás normalizálását, oldhatják a görcsöket. Ráadásul a teafogyasztás egy rituálé, amely segít a lelassulásban is. Ugyanakkor például a termékenységi problémák, menstruációs zavarok miatt orvosi kezelés alatt álló hölgyeknek az endokrinológussal, nőgyógyásszal is egyeztetniük kell teaválasztásukat.

A málnalevélre a nők gyógynövényeként is szoktak hivatkozni, méghozzá nem véletlenül. Kutatások igazolják, hogy segít a premenstruációs szindróma tünetei, például a görcsök, hányinger és a hasmenés csökkentésében, valamint a terhességi rosszullétek ellen is sokaknál hatásosnak bizonyult.

A barátcserjetea vagy -kapszula segít a rendszertelen menstruáció beállításában, ez nagy előny lehet a gyermeket tervező pároknak. A fájdalmas alhasi görcsök mérséklésében is hatékony, ugyanakkor mivel bizonyítottan befolyásolja a hormonháztartást, használatát érdemes megbeszélni a kezelőorvossal is.

A cickafarktea a babát tervező nők jó barátja, fogyasztása elősegíti a normál tüszőérést. A menstruációs ciklus során az ovuláció előtti időszakban, édesítőszerek nélkül fogyasztva ajánlott inni. Görcsoldó hatással is bír.

A borsmentából készült tea a leggyakrabban használt gyógynövénytea a világon. Az emésztőrendszer egészségét támogatja, nyugtató és hűsítő hatása is van. Ha a menstruációs görcsök mellett emésztési panaszok, gyomorfájás vagy hányinger gyötör, jó választás lehet.

A kamilla leginkább nyugtató, gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Teája segítséget nyújthat alvászavarok esetén. Ajánlják a szülés után alvási problémákkal, depresszióval küzdő édesanyáknak is. A premenstruációs szindróma okozta fájdalom enyhítésében is hatásosnak bizonyul.

A hibiszkusz, más néven mályvacserje virágából előállított tea hidegen és melegen is élvezhető. Segít a vérnyomás csökkentésében, gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban. Csökkenti a görcsöket, és jó hír, hogy úgy tűnik, a kollagéntermelést is fokozza, így késlelteti a bőröregedést.

A kasvirágból, más néven echinaceából főzött tea rendkívül népszerű a megfázás megelőzésében és kezelésében. Erősíti az immunrendszert, a felső légúti, de a húgyúti, alhasi betegségek legyőzésében is fontos szerepe lehet.

A Dél-Afrikából származó vörös fokföldirekettye, a rooibos leveléből készült tea számos jó tulajdonsággal bír. Ásványi anyagokban gazdag, támogatja az erős csontozat kialakulását, csökkenti a gyulladásos paramétereket. Magas cinktartalma miatt a bőrre is kedvező hatással van.

A zsályatea a mentális egészség és a memória hatékony támogatója. A női egészségben is fontos szerepe van, ugyanis enyhítheti a változókori tüneteket, hőhullámokat. Segíthet csökkenteni a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét is.

A csipkebogyótea gyulladáscsökkentő, C-vitaminban gazdag, jótékonyan hat a hormonrendszerre. A csipkebogyóból készült por az ízületi gyulladások esetében is hatékonynak bizonyult, ami a középkorú nőknél gyakran előforduló megbetegedés.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések