A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

10 finom fehérjeforrás, amit sokan nem ismernek: támogatják a fogyást, építik az izmokat


Rengeteg fehérjeforrással színesíthető az étrend, mindenki megtalálhatja a legjobban tetsző variációt.


A fehérjedús étkezés támogatja a fogyókúrát, mivel a makrotápanyag a szénhidrátnál kevésbé dobja meg a vércukorszintet, eltelíti a szervezetet, aminosavai révén részt vesz az izmok regenerálódásában, valamint az anyagcsere-folyamatokban.

Rendszeres edzés mellett az izomépítésben is segít a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása: ahogy az izmok megkapják a megfelelő tápanyagot, gyorsabban fejlődnek és regenerálódnak.

A fehérjebevitel referenciaértékét a kilók függvényében szabják meg: testtömeg-kilogrammonként 0,8 gramm fehérjével kell számolni. Ez azt jelenti, hogy egy 60 kilogramm súlyú felnőtt nőnek 48 gramm proteint javasolt beillesztenie az étrendjébe. Ugyan a húsokban, halakban és állati eredetű ételekben van a legtöbb, növényekből is hatékonyan pótolható.


A hüvelyesek, közülük is a lencsék a legfehérjedúsabb zöldségek, 100 grammban közel 25 gramm fehérje található. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, túlnyomórészt nem oldható rostokból áll.


100 gramm vargányagomba 5,7 gramm fehérjét és mindössze 40 kalóriát tartalmaz. Nem beszélve arról, milyen gazdag ásványianyag- és vitaminforrás.


A kelbimbó remek fehérjeforrás, 100 gramm 43 kalóriát és 3,5 gramm fehérjét tartalmaz. Fogyasztásával C- és K-vitaminhoz jut a szervezet, rosttartalma segíti az emésztést.


100 gramm brokkoli 2,6 gramm fehérjét tartalmaz, fontos kálium- és folsavforrás. Mindössze 31 kalória van egyetlen adagban, érdemes minél gyakrabban fogyasztani.


A karfiolban sok fehérje és kevés kalória van. 100 gramm belőle 27 kalóriát és 2 gramm fehérjét tartalmaz.


Ugyan a mogyoróvaj sok kalóriát tartalmaz, mértékkel fogyasztva fontos telítetlen zsírsavakkal és rengeteg fehérjével látja el a szervezetet. Olyat érdemes választani, ami hozzáadott cukor és olaj nélkül készült. Egy teáskanálnyiban 7 gramm fehérje van.


100 gramm kukoricában közel 16 gramm fehérje van, ráadásul fontos ásványianyag-forrás is. Rengeteg rostot és kalciumot tartalmaz. A konzerv kukoricának magasabb kalóriatartalma van, ezt érdemes figyelembe venni.


Az aszalt paradicsom elterjedt kiegészítője az ételeknek. Nem csoda, hiszen remek fehérjeforrást biztosít, rosttal és vitaminokkal látja el a szervezetet. 100 gramm 14 gramm proteint tartalmaz.


A spárga egészséges zöldség, 100 gramm 3 gramm fehérjét tartalmaz. Magas B-vitamin-tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír, segítik az izmok regenerálódását.


Sokan nem tudják, de egy közepes articsóka 3,5 gramm fehérjét tartalmaz. Fogyókúra alatt érdemes fogyasztani, 100 grammban mindössze 47 kalória van.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések