A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vatikáni belharcok állnak George Pell bíboros meghurcolása mögött


Az ausztrál hatóságok is megerősítették, hogy titkos vatikáni megbízók pénzelték a korábbi melbourne-i érsek elleni kirakatpert – írja a Crisis Magazine.


A Mandiner már korábban hírt adott arról, hogy olasz lapok szerint Angelo Becciu olasz érsek, George Bell ellenlábasa állhat az egykori melbourne-i érsek meghurcoltatásának hátterében. Az olasz lapok szerint Bell olyan pénzügyi visszaélések nyomaira bukkanhatott, amelyben Becciu mellett Albert Perlasca bíboros vehettek részt. Ez utóbbi főpap lakásán februárban házkutatást is tartottak az olasz hatóságok.

Mint ismert, George Bell ausztrál érsek 2014-től Ferenc pápa megbízására vette át a Vatikán gazdasági titkárságának vezetését, és ilyen minőségében tárulhattak fel előtte elődei sötét ügyei. Három évvel később hazájában azonban vád alá helyezték pedofília miatt, ami miatt egy évet börtönben is kellett töltenie. A vádak megalapozatlansága miatt később az ausztrál legfelsőbb bíróság felmentette a vádak alól a prelátust.

Az ügy kapcsán az ausztrál hatóságok is nyomozásba kezdtek, és most úgy tűnik pár héttel az olasz lapok értesüléseit követően ők is meg tudják erősíteni az abban foglaltakat. Ausztrál források szerint  római tisztviselők 2 millió ausztrál dollárt küldtek ottani ügynököknek, hogy „bizonyítékot szerezzenek Pell bíboros ellen”. Az átutalást az Austrac, az ország pénzügyi felügyelete fedezte fel, és az ausztrál szövetségi rendőrség valamint Victoria Állam rendőrsége is vizsgálatot folytat.

Eközben – főként Pellnek köszönhetően – egyre több minden derül ki Becciu korrupciós ügyeiről. Csak ebben az évben Becciu egy homályos vatikáni befektetői alapon keresztül csúcskategóriás londoni ingatlanokba fektetett kisebb vagyonokat. Azzal is vádolják, hogy az egyház pénzét egy saját testvére által vezetett szardíniai székhelyű nonprofit szervezethez irányította. A múlt hónap végén Ferenc pápa megfosztotta Becciut minden kardinálisi kiváltságától, majd megbízott ügyészt nevezett ki a korrupciós vádak kivizsgálására.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések