A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb európai országok vezetnek be jelentős szigorításokat a koronavírus-járvány miatt


Hétfőn az egész világon tovább romlott a koronavírus-helyzet, egyre több országban válik kezelhetetlenné a járvány második hulláma.


A legfrissebb adatok szerint hétfőn 334 ezer új fertőzöttet találtak, ezzel az aktív esetek száma átlépte a 10,4 milliót. Európában különösen rossz a helyzet Franciaországban, az Egyesült Királyságban; Svájcban és Olaszországban is 17 ezer fölött a napi új pozitív tesztek száma, globálisan pedig továbbra is az Egyesült Államokban és Indiában találják a legtöbb fertőzöttet. Hétfőn a megugró esetszámok miatt több országban is szigorításokat vezettek be. 

Európát sújtja leginkább a koronavírus-járvány második hulláma

Jelenleg a tíz legtöbb napi új esetszámmal rendelkező ország közül nyolc Európában található, ez pedig jól mutatja, hogy itt a legrosszabb a helyzet pillanatnyilag. Franciaországban hétfőn 26 771, a briteknél 20 890, míg Svájcban 17 440 teszt lett pozitív (Franciaországban ennél is rosszabb a helyzet, csak a hétvégén jóval kevesebbet tesztelnek, márpedig hétfőn ezek eredménye érkezik meg. A  franciáknál a rekord már 50 ezer fölött van). Hasonlóan rossz a helyzet Spanyolországban, ahol az elmúlt néhány napban ismét robbant a járvány, már a 20 ezret is meghaladta az új esetek száma.

Éppen emiatt Spanyolországban nemrég több belföldi utazási szabály is életbe lépett. Eszerint 17 tartományából már ötben támasztanak olyan szigorú feltételeket az utazókkal szemben, mint a munkavégzés, az oktatás, az egészségügyi ellátás, a rászorulók gondozása, vagy más igazolt vészhelyzet. A tilalom Baszkföldön lesz a legszigorúbb, ahol keddtől a tartományon belül sem lehet szabadon közlekedni, Katalóniában pedig azt fontolgatja az autonóm kormány, hogy a hétvégékre lakhelyelhagyási tilalmat vezet be.

A spanyol központi kormány hétvégén jelentette be, hogy a járvány terjedésének megfékezése érdekében szükségállapotot léptet életbe, amely törvényi keretet biztosít az éjszakai kijárási tilalom bevezetéséhez, miután az autonóm tartományok többsége ezt kérvényezte. Általánosságban este 23 órától másnap reggel 6 óráig nem lehet az utcán tartózkodni, de a korlátozás pontos kezdetét és végét a tartományok saját hatáskörben módosíthatják plusz-mínusz egy órával.

Franciaországban, ahol már hetek óta képtelenek lassítani a fertőzés terjedését, gyakorlatilag minden nap új rekord dől meg, a szakértők pedig arra figyelmeztettek, hogy a helyzet még a mostaninál is súlyosabb lehet, ha nem cselekednek hamar. Franciaországban a járvány elszabadulásában komoly szerepe volt a baloldali tüntetéseknek és zavargásoknak is, amelyek tovább folytatódnak az ország nagyvárosaiban. Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács vezetője nemrég arról beszélt, hogy az általános karantén egyre inkább elkerülhetetlennek látszik.

Katasztrofális a helyzet Belgiumban is, ahol hétfőn 15 622 új fertőzöttet regisztráltak. A belga egészségügyi minisztérium szóvivője a nap folyamán közölte: hamarosan, mintegy két héten belül elérhetik befogadóképességük felső határát a belgiumi kórházak intenzív osztályai, amennyiben a koronavírus-fertőzés miatt kórházi ápolásra szoruló betegek száma a jelenlegi ütemben növekszik. A 11 millió lakosú országban az egy főre jutó fertőzések aránya Csehország után a második legmagasabb Európában.

Egyre több ország szigorít, sok helyen a karantén is visszatérhet hamarosan

A vallettai kormány nemrég bejelentette, hogy Máltán december 1-jéig bezáratják a bárokat és legfeljebb hat főben maximalizálják az összejöveteleket a koronavírus további terjedésének megelőzésére. A kisebb utcai büfések és dohányárusok nyitva tarthatnak azzal a feltétellel, hogy nem árulnak alkoholt és este 11 órától reggel öt óráig zárva tartanak. Az éttermek tovább működhetnek, itt a megszorítás az, hogy egy asztalnál legfeljebb tízen ülhetnek. Az óvintézkedéseket megsértők 200 eurós büntetésre számíthatnak.

Szlovéniában is drámaian romlik a helyzet, a kormány már napi szinten jelent be új, a korábbinál szigorúbb intézkedéseket. Keddtől néhány kivételt leszámítva senki nem hagyhatja el azt a járást vagy várost, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik. Korábban a lakhelyelhagyási tilalom régiókra vonatkozott, amelyekből 12 van Szlovéniában, járásokból és városokból 212. A korlátozásokat egy hét múlva attól függően oldják fel, hogy csökkent-e a fertőzöttek száma az adott területen.

Szlovéniában szombattól egy hétre bezártak a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákotthonok is. Múlt hét keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, hétfőtől pedig az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - digitális oktatásra álltak át. A kétmilliós országban nemrég volt olyan nap, hogy a kettőezret is átlépte a pozitív tesztek száma.


Olaszországban, ahol hétfőn 17 ezernél is több koronavírusost regisztráltak, az este folyamán tüntetések kezdődtek a kormány legújabb járványügyi intézkedései ellen, miután hétfőn életbe lépett a vendéglátóhelyek lezárása, melyeknek este hat órakor le kell húzni a redőnyöket.

Háromszázharmincezer étteremről, bárról, presszóról, fagylaltozóról van szó, többségében családi vállalkozásokról.  

A koronavírus-járvány gyors terjedése miatt további korlátozásokat rendeltek el pénteken Belgiumban, ezek főként a sport és a kultúra területét érintik. Az új szabályok értelmében minden sporteseménynek a nyilvánosság kizárásával kell zajlania, az amatőr bajnokságokat felfüggesztik. A kormány azt az engedményt tette, hogy a 18 év alattiak szervezhetnek sportrendezvényeket, de azokat csak egyik szülő látogathatja. A beltéri kulturális rendezvényeken legfeljebb negyven ember vehet részt.

Norvégia a gyülekezésre és a külföldi munkavállalók belépésére vonatkozó szabályokat szigorítja, miután nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. A belső térben tartott rendezvények résztvevőinek maximumát kétszázról ötven főre csökkentik, az emberek csak öt vendéget hívhatnak otthonukba a korábbi húsz helyett. Eközben az oslói hatóságok bejelentették, hogy kötelezővé teszik a maszkviselést a belső helyiségekben, ahol nem lehet betartani a távolságot. Eddig csak a tömegközlekedési eszközökön volt kötelező maszkot viselni.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések