Most még friss gyümölcsből is elkészítheted ezt az omlós cobblert! Utána a befőtt is jó hozzá.
A gyümölcsös cobbler Amerikában nagy kedvenc. Abban tér el a jól megszokott pitéktől, hogy a sütőben alulra kerül a gyümölcs, arra pedig gombócok formájában a tészta. Lehetőleg minél gyorsabban dolgozd össze, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezed melegétől. A szilva mellé egy alma is jól megfér, még finomabb lesz tőle a süti. Tejszínhabbal vagy fagyival mennyei.
Hozzávalók:
A tésztához
25 dkg liszt
5 dkg cukor
10 dkg vaj
1.5 dl tejszín
1 db tojás
2 teáskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
A töltelékhez
50 dkg szilva
1 db alma
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál fahéj
1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, szórd hozzá a csipet sót, majd morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal. Add hozzá a kétféle cukrot, a sütőport, a tojást és a tejszínt, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ha túl lágynak találod, dolgozz még hozzá kevés lisztet.
A szilvákat magozd ki, vedd ketté, az almákat pucold meg, és vágd kisebb darabokra. Rakd a gyümölcsöket egy tálba, keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és az étkezési keményítővel.
Egy tepsit vagy piteformát kenj ki vajjal, szórd meg liszttel, és oszlasd el benne a gyümölcsös keveréket. A tésztából formázz egyforma nagyságú gombócokat, és helyezd a gyümölcs tetejére. Nem baj, ha maradnak kisebb hézagok, mert a tészta sütés közben kicsit megnő. Told előmelegített sütőbe, és 170 fokon süsd meg 35-40 perc alatt szép pirosra.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések