A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Régimódi somlói galuska puha tésztával, isteni öntettel: igazán habos, krémes sütemény


A magyar cukrászat egyik remeke, a somlói galuska többféle piskótából, vaníliás krémmel és csokiöntettel készül. Képtelenség ellenállni neki.

A somlói galuska szinte minden étterem kínálatában ugyanúgy szerepel, mint a cukrászdákban. A Gundel étteremben az 1950-es években készítették először, és már a brüsszeli világkiállításon sikert aratott. Bár kicsit hosszadalmas összeállítani, mert három különböző ízesítésű piskótát kell sütni, megéri rááldozni egy-két órát. A krémet ne pudingból készítsd, főzd inkább saját magad.

Hozzávalók:

A piskótákhoz
    20 dkg cukor
    20 dkg liszt
    10 db tojás
    2 teáskanál sütőpor
    3 evőkanál dió
    2 evőkanál kakaó

A vaníliás krémhez
    5 dl tej
    5 db tojássárga
    3 evőkanál cukor
    3 evőkanál étkezési keményítő
    1 rúd vanília

A csokiöntethez
    15 dkg étcsoki
    5 dkg kakaópor
    5 dkg cukor
    5 dkg vaj
    2 dl tej
    rum

A sziruphoz
    3 dl víz
    3 evőkanál cukor
    1 db citrom
    rum

A tetejére
    5 dkg dió
    5 dkg mazsola
    3 dl habtejszín

Elkészítés:

A tojásokat óvatosan válaszd szét, és a fehérjékből verj kemény habot. Részletekben add hozzá a cukrot, majd egyesével a sárgákat, és forgasd hozzá a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát oszd három részre. Az egyiket hagyd üresen, a másikba keverj diót, a harmadikba pedig kakaót. Simítsd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és egyesével süsd meg a lapokat 160 fokon körülbelül 12-15 perc alatt.
 
A sziruphoz a vizet és a cukrot forrald össze, rakd hozzá a reszelt citromhéjat és a rumot, majd hűtsd ki. Locsold meg vele a piskótákat, majd vágd fel kisebb darabokra.
A vaníliás krémhez a tojássárgákat tedd egy tálba, add hozzá a cukrot, a keményítőt, és részletekben öntsd hozzá a tejet. Rakd hozzá a vanília belsejét, majd állandóan kevergetve főzd sűrűre.
Az öntethez tördeld a csokit egy lábosba, tedd hozzá a cukrot, a kakaót, a vajat, a tejet, és vízgőz felett olvaszd össze. Ha kihűl, öntsd hozzá a rumot is. A mazsolát áztasd vízbe.

Rétegezd tálkákba a hozzávalókat. A piskótákat vágd kockákra, szórd meg mazsolával, és öntsd le vaníliás krémmel, majd újabb réteg tészta következik. Csorgasd rá a csokit, hintsd meg darabokra vágott dióval. Tedd a hűtőbe legalább négy órára, hogy az ízek összeérjenek, majd frissen felvert tejszínhabbal kínáld. 


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések