Megvan az ítélet a halálos nádudvari traktorbaleset ügyében


A Hajdúszoboszlói Járásbíróság október 22-én, előkészítő ülésen hirdetett határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki halálos balesetet okozott egy traktorral Nádudvaron – tudatta közleményben a Debreceni Törvényszék.

A férfi elismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, melyet a bíróság elfogadott, a tárgyaláshoz való jogáról a férfi lemondott – áll a híradásban.

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségében, ezért őt 6 hónap fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, valamint 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019. október 2-án 8 óra 30 perc körül a vádlott által vezetett bálamozgatásra szerelvényezett teleszkópos rakodóból és a hozzá kapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvénnyel megközelítőleg 15 km/h-val közlekedett Nádudvar belterületén a Kövy Sándor utcán. Haladása során a vádlott a Jókai utca – Kövy Sándor utca kereszteződéséhez érve a részére az útkereszteződés előtt kihelyezett „Elsőbbségadás kötelező” közúti jelzőtábla utasítására megállt, majd úgy indult meg egyenesen, hogy nagyfokú figyelmetlensége folytán nem vette észre, és így nem biztosított elsőbbséget a neki jobbról, a Jókai utcán kerékpárján közlekedő sértett részére, akit a munkagép elejére szerelt rakodóvillával elütött – részletezi az esetet a közlemény.

A baleset következtében a 65 éves nő az ütközést követően a kerékpárjával az úttestre esett, és megsérült. A sértettet a mentők kórházba vitték, azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházi kezelése ellenére 2019. október 8-án életét vesztette.

A közlekedési baleset és a halál között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg – hangsúlyozza a törvényszéki híradás.

Dr. Tóth Katalin bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott kiemelt KRESZ-szabály megsértésével követte el a bűncselekményt, továbbá vezetői engedély nélkül közlekedett. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi beismerő nyilatkozatot tett, megbánó magatartást tanúsított, bocsánatot kért az elhunyt sértett családjától, továbbá két kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia.

A bíróság ítélete nem jogerős, az ügyész a büntetés mértékének súlyosítása érdekében jelentett be fellebbezést, míg a vádlott és védője a döntést tudomásul vették. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések