A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megszavazták a szigorúbb karanténszabályokat


Az Országgyűlés a karanténszabályok megsértéséért járó bírságolást szigorította.


Az Országgyűlés döntött arról az előterjesztésről, amely egyebek mellett 50 ezer forintról 150 ezer forintra emelte a karanténszabályok megsértése miatt kiszabható bírság legmagasabb összegét. A javaslatot 117 igen, 23 nem, 19 tartózkodás mellett fogadták el.

Orbán Balázs: Nehéz őszre és talán még nehezebb télre számítunk

A járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes szabályok megállapításáról és a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában múlt héten Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta, hogy nehéz őszre és talán még nehezebb télre számítanak a koronavírus-járvány miatt.

A kormány továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát és azért is, hogy az ország működőképes maradjon
- jelentette ki.

A törvényjavaslat elsődleges célja a három karanténfajta, vagyis a járványügyi megfigyelés, a járványügyi zárlat, illetve a hatósági házikarantén elrendelésével és végrehajtásával kapcsolatos adminisztratív könnyítések bevezetése, valamint a hatósági házi karantén megsértése miatti szankciók meghatározása - emelte ki az államtitkár.
Az indítvány elfogadása után törvény mondaná ki azt, hogy kiknek kell a külföldről való érkezés után házi karanténba vonulniuk
- ismertette a részleteket. A javaslat másik pillérét képezik azok az ügyek, amikor a jogszabály nem állapít meg egy bizonyos tényállás mellett mindenkire alkalmazandó karantént. Itt továbbra is egyedi döntéseket kell hozni, ezért az indítvány olyan eljárást alakít ki, amellyel tömegesen, egyszerűen és azonnal érvényesíthetőek az egyéb karanténügyek - mondta.

Az operatív törzs tevékenységét a kormányzati tudománypolitikáért felelős miniszter által létrehozott járványügyi tudományos munkacsoporttal kívánják támogatni
- közölte.

A koronavírus terjedésének megállításának érdekében szükség van az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), a Köznevelési Információs Rendszer (KIR), valamint a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) összekapcsolására - érvelt.
A helyszíni bírság legmagasabb összege, a védelmi intézkedés megszegése, illetve a védekezéssel összefüggésben közérdekű üzem működésének megzavarása esetén 50 ezerről 150 ezer forintra nő
- hangsúlyozta az államtitkár.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések