A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lezárta a legnagyobb szlovén BMW márkakereskedés átvételét az AutoWallis


Az AutoWallis leányvállalata, a Wallis Motor Ljubljana tulajdonába került Szlovénia legnagyobb BMW márkakereskedése, miután a társaság sikeresen lezárta az akvizíciót, ezzel az AutoWallis belépett az ország autó-kiskereskedelmi piacára is - közölte a társaság hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.


A tájékoztatás szerint az AutoWallis csoport már eddig is jelen volt Szlovéniában, ahol a társaság másik leányvállalata, a Wallis Automotive Europe a Jaguar és Land Rover márkák kizárólagos márkaképviseletét látja el, és - a versenyhivatali engedélyezést követően - hamarosan megkezdi az Opel márka nagykereskedelmét is.

A ljubljanai, egyben legnagyobb szlovén BMW autókereskedés 2009 óta működik. A használt és új BMW-k értékesítése és szervizelése mellett a Wallis Motor Ljubljana MINI gépjárműveket is szervizelhet.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója a közleményben kiemelte, hogy a ljubljanai BMW márkakereskedés átvételével a csoport először jelent meg kifejezetten külföldi kiskereskedelmi piacon, teljesítve így tavaly meghirdetett stratégiájának egyik fontos elemét. Terveik között szerepel további autómárkák kiskereskedelmi értékesítése is a szlovén piacon. Az akvizícióval a csoport tovább erősíti jelenlétét a közép-kelet-európai régióban.

Az AutoWallis csoport a régió 14 országában foglalkozik gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjárműkölcsönzéssel.

Antal Péter, az AutoWallis igazgatósági tagja, a Wallis Motor ügyvezetője kiemelte, hogy céljuk a ljubljanai kereskedés fejlesztése, az értékesítési számok növelése, a BMW piaci részesedésének növelése az országban. A szlovén piac növekedési lehetőségei, gazdasági mutatói az AutoWallis által lefedett többi országhoz hasonlóan kedvezőek - mutatott rá.

A közlemény szerint Szlovéniában az elmúlt években folyamatosan bővült az eladott új autók száma: 2012-ben 50 091, míg 2019-ben 73 452 darab új járművet helyeztek forgalomba. A BMW piacvezető a prémium márkák között a szlovén piacon: tavaly 1560 darab új BMW-t helyeztek forgalomba, ebből 742 darabot Ljubljanában és környékén.

Az AutoWallis augusztus 31-i beszámolója szerint a csoport kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) éves összevetésben 51 százalékos visszaeséssel 689 millió forintra csökkent az első fél évben. Az árbevétel mindössze 1 százalékkal csökkent. A 38,1 milliárd forintos forgalomból a belföldi disztribúciós üzletág több mint 18 milliárd forinttal, a nemzetközi 16,8 milliárd forinttal részesedett, mindkettő majdnem ugyanannyi, mint tavaly. Az autóipari szolgáltató üzletág bevétele ugyanakkor 3,7 milliárd forintról 3,3 milliárd forintra csökkent.

Az anyavállalat, az AutoWallis Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzik. A papírok a pénteki kereskedést 83 forinton fejezték be. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 115,5 forint, a legalacsonyabb 51,2 forint volt.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések