A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ilyet még nem látott: földöntúli videón, ahogyan egy fekete lyuk bekebelez egy csillagot


Nem akármilyen jelenséget sikerült megfigyelnie a csillagászoknak.

A jelenséget több mint 215 millió fényévre tőlünk játszódott le, a tudósok szerint egy szupermasszív fekete lyuk felaprított egy csillagot, melyet árapály-katasztrófának neveznek, írja a 24.hu az IFL Science cikke alapján.

A AT2019qi jelű eseményt bemutató tanulmányban azt írják, egy egy naptömegű csillag semmisült meg, az objektumot széttépő szupermasszív fekete lyuk pedig egymillió naptömegű lehet. Amikor egy égitest megközelít egy fekete lyukat, az elképesztő gravitáció képes megnyújtani, illetve széttépni az elnyelt objektumot, ezt nevezik spagetti-hatásnak.

Sokan úgy hiszik, ez a folyamat csak a sci-fi filmekben játszódhat le, ők azonban nagyot tévednek, az árapály-katasztrófák során ugyanis pontosan ez történik. A megfigyelések alapján egy számítógépes szimulációt is készítettek, mely tökéletesen bemutatja, mi is zajlik le a világűrben egy csillag és egy fekete lyuk találkozásakor.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések