A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hazatérhetett a kórházból az a koronavírusos idős nő, akinek először adták be a magyar gyártású remdesivirt


Hazatérhetett a kórházból az a 75 éves koronavírusos nő, akinek először adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt a Semmelweis Egyetem egyik klinikáján. A szertől jelentősen javult az állapota, már otthon lábadozik.


Vasárnap elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházat az a 75 éves női COVID-19 beteg, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt az intézményben - írja közleményében az egyetem.

Jelentősen javult az állapota

A közleményük szerint a cukorbetegséggel küzdő páciens október 14-én súlyos állapotban került be az egyetem klinikájára, ahol még aznap megkapta a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A betegnél úgynevezett kombinált terápiát alkalmaztak, vagyis a remdesivir mellett szteroidot, trombózis megelőzést és vitaminokat is kapott, valamint nagy áramlású oxigénterápiában részesült.

A kezelés hatására állapota jelentősen javult, így október 25-én kiengedték az osztályról, otthonában lábadozik
 – számol be a Semmelweis Egyetem közleménye.

Azt is hozzáteszik, hogy eddig 19 COVID-19 beteg kapta meg a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, melynek három részlege, a Pulmonológiai, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika is részt vesz a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban.

66 beteg kapott vérplazma-terápiát

– A vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják, súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetében ugyanakkor nem adható – írják.

A Semmelweis Egyetem klinikáin a COVID-19 betegek kezelésének része a vérplazma-terápia is,  amit eddig 66 beteg kapott meg. Áprilistól pedig a lélegeztetett betegek komplex terápiás protokolljának kötelező eleme a dexametazon adagolása.

A közleményben felidézik, hogy a magyar gyártású remdesivirrel kapcsolatos klinikai vizsgálatok október közepén kezdődtek meg Magyarországon, amelyben mind a négy orvosképző egyetem részt vesz. A Richter által gyártott remdesivir október 22-étől rendelkezik az FDA, vagyis az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala minősítésével is.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések