A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fizeti a lakásfelújítási költségek felét az állam


Átvállalja az állam a lakásfelújítási költségek felét január elsejétől, maximum hárommillió forintig – jelentette be szerdán reggel Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, az otthonteremtési program újabb nagyszabású elemét. Az új elemhez törvénymódosításra sincs szükség – mondta a Világgazdaság kérdésére válaszolva, máris érdemes szerződni a jövő évi felújításra a kivitelezőkkel.

„A keret felülről nyitott, és minden olyan család igénybe veheti, aki legalább egy gyermeket nevel. Az otthonfelújítási program számlák alapján fizet, anyagbeszerzési és munkaerőköltségekre egyaránt igényelhető.

A kormány azért döntött a felújítások támogatásáról, mert bár sokan költöznek újépítésű otthonba, még többen vannak, akik meglévő lakásukat szeretnék felújítani, korszerűsíteni” – közölte Novák Katalin.

A minden idők legnagyobb otthonteremtési programjaként beharangozott intézkedéscsomag otthonfelújítási elemmel történő bővítését nem kötik csok igénybevételéhez, elengedő csak egy 18 év alatti gyermek nevelése a támogatás igénybevételéhez.
A hárommillió forintos plafon a hatmillió forintos teljes, számlával igazolt költség felére értendő, de ennél kisebb összegű beruházás támogatására is lehet kérni, értelemszerűen az adott összeg 50 százalékára.

Semmilyen plusz feltételt nem szab az állam, a felújítási támogatást úgyszólván bármilyen tervezett korszerűsítése, még használt lakás, családi bővítésére is fel lehet használni.

Az otthonteremtési program új elemei közül a csokkal vásárolt új lakás áfa tartalmának – ami január elsejétől 5 százalék – visszaigénylését is lehetővé tevő döntés mellett a lakásépítési áfa ismételt csökkentése nóvum, ezeket szintén a napokban jelentette be Novák Katalin. A 2021 január elsejétől 2022 december végéig visszatérő lehetőség a jelzett határidőig építési engedélyt szerző ingatlanokra vonatkozik, amelyeket később kedvezményes áfával lehet értékesíteni. 


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések