A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elon Musk cége most rakétakövető műholdakat építhet


A SpaceX elnyerte a Pentagon megbízását, melyben a rakéták mozgását követő műholdakat épít az amerikai védelmi minisztériumnak. Ez a vállalat első kormányzati szerződése műholdak készítésére.

Elon Musk vállalata 149 millió dollárért (mintegy 45 milliárd forint) épít négy, infravörös, széles látószögű érzékelőberendezéssel felszerelt műholdat az amerikai Space Development Agency-nek.

A műholdak fellövése az első lépését jelenti annak, hogy az amerikaiak a műholdakat felhasználva, nagy biztonsággal azonosíthassák és követhessék támadó rakéták, köztük a nagy hatótávolságú és nehezen befogható interkontinentális ballisztikus rakéták mozgását.

A főként többször használható rakétáiról, űrhajósok számára fejlesztett űrkapszuláiról, valamint a műholdas internetezést több ezer kicsiny szatellit révén forradalmasító Starlink rendszerről ismert SpaceX-et az egyik legígéretesebb űripari vállalatnak tartják. Elon Musk reményei szerint azonban ezek a projektjek ugyan fontos, de csak közbenső lépései annak, hogy a cége meghódítsa a világűrt és bolygóközi üzleti elképzelések megvalósításába kezdhessen - írja a Reuters.

A most elnyert megbízás értelmében a SpaceX a Redmondban működő Starlink-gyárat fogja használni hogy megépítse a négy rakétakövető műholdat, melybe a szenzorokat egy alvállalkozó szállítja majd.

Hasonló tartalmú megbízást nyert el egy másik technológiai vállalat, az L3 Harris Technologies is, 193 millió dollár értékben, szintén négy műholdra.

Mindkét vállalatnak 2022-ig kell leszállítania a berendezéseket, amikor a tervek szerint Föld körüli pályára is állítják azokat.

A SpaceX egyébként 2019-ben már kasszírozott 28 millió dollárt azért, hogy az amerikai légierő az épülő Starlink-hálózatot titkosított internet szolgáltatások biztosítására használja a katonai repülők támogatására. Ugyanakkor a légierő nem rendelt egyetlen Starlink-műholdat sem saját céljaira.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések