A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elítélték a polgári fiúkat, akik rátámadtak az apjuk ellen intézkedő rendőrökre


Az apa ellenszegült az egyenruhásoknak, a fiúk pedig a védelmére keltek.


Hivatalos személy elleni erőszak miatt ítélt el két férfit elsőfokon a Hajdúböszörményi Járásbíróság. Az ítéletet a másodfokú bíróságként eljáró Debreceni Törvényszék is helybenhagyta 2020. október 7-én tartott tanácsülésén.

Az elsőfokú bíróság 2020. július 8-án meghozott ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottakat, akik a vádirat szerint rátámadtak a velük szemben intézkedő rendőrökre.
A hajdúböszörményi bíróság ekkor őket 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A bíróság a 18 éves elsőrendű vádlott vonatkozásában a büntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette és elrendelte pártfogó felügyeletét
– ismertette közleményében a Debreceni Törvényszék.

A döntés akkor nem emelkedett jogerőre, mivel az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést, míg a vádlottak és védőik az ítéletet tudomásul vették.

A jogerősen megállapított tényállás szerint a 18 éves B. Gy. és testvére, a 20 éves B. J. 2020. július 6-án otthon tartózkodtak a polgári házukban, amikor 15 óra körül megjelent náluk két rendőr, akik a vádlottak édesapjával szemben akartak intézkedni.

Az apa nem működött együtt a rendőrökkel, az intézkedésnek ellenszegült, ezért a két rendőr kényszerítő eszközt alkalmazott vele szemben a ház egyik szobájában. Ekkor az elsőrendű vádlott édesapja védelmére kelt, odalépett az egyik járőrhöz, akinek megragadta a vállát és a ruházatánál fogva megpróbálta elhúzni. Ez nem sikerült neki, a rendőrök meg tudták bilincselni a vádlottak édesapját, akit kivittek a ház teraszára, közben B. Gy. folyamatosan kiabált és próbálta kihúzni édesapját az egyenruhások fogásából.

A rendőrök többször felszólították az elsőrendű vádlottat, hogy hagyjon fel cselekményével, azonban a 18 éves fiú megütötte az egyik rendőr hátát, majd odalépett a járőr társához, akit két kézzel a mellkasánál meglökött. A rendőrök ezután testi kényszert alkalmaztak az elsőrendű vádlottal szemben, amely során a fiú dulakodni kezdett velük, egyiküket meg is akarta ütni.

Ezt látva a fiú testvére, a másodrendű B. J. is kiabálni kezdett a rendőrökkel és egyiküket el is akarta lökni a testvére közeléből. Az egyik járőr megpróbálta eltolni a vádlottat az intézkedéstől, azonban B. J. dulakodni kezdett, majd meglökte az egyenruhást. Később azonban felhagyott az agresszív magatartásával, nem akadályozta tovább az intézkedést.

A másodfokon eljáró törvényszék korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, amely során megállapította, hogy a járásbíróság nem követett el abszolút eljárási szabálysértést. A feltárt büntetéskiszabási körülmények mindkét vádlott esetében azzal lettek kiegészítve, hogy fiatal felnőttek, hiszen az elsőrendű vádlott a bűncselekmény elkövetésekor alig töltötte be a 18. életévét, míg testvére akkor csupán 19 és fél éves volt. Ennek súlyát azonban az a tény csökkentette, hogy mindketten többször álltak bíróság előtt a korábbiakban, az elsőrendű vádlott pedig a bűncselekményt büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

A büntetőtanács a döntés meghozatalakor figyelembe vette a vádlottak bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását, továbbá a megbánó magatartásukat. Ezek eredményeként elsőfokon bíróság elé állítás keretében történt az ítélethozatal, már a bűncselekmény elkövetését követő második napon. A bíróság szerint a kiszabott büntetés neme és mértéke elegendő az egyéni és a generális prevenció elveinek érvényesüléséhez.

A bíróság ítélete jogerős.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések